Your Pet, Our Passion.
Puppyclub logo
Hond die in mand wacht

Een slaapplek voor puppy's

Leestijd: 16 min

Als je een nieuwe puppy krijgt, kan het lastig zijn om te bepalen waar en hoe hij lekker kan slapen. Ontdek wat de beste opties voor puppybedden zijn en of het verstandig is om je puppy bij je in bed te laten slapen.

Met al dat spelen heeft je puppy veel rust nodig, dus hij moet een goede slaapplek hebben. Geef niet toe aan de verleiding en laat je nieuwe pup niet op je bed slapen, zelfs niet tijdens de eerste nacht. Het wordt al snel een gewoonte en als ze niet meer alleen kunnen slapen, krijg je er misschien spijt van! Het beste is om een comfortabel, eigen nestje voor ze te maken, waar ze lekker in kunnen kruipen als het puppybedtijd is.

Als je een puppybench gebruikt, kun je er een gezellig bedje in leggen, met een laagje krantenpapier eronder om eventueel gemorst water of plasjes op te vangen. De puppybench of het bedje (als je alleen een hondenkussen gebruikt) moet in een rustige hoek staan, ergens waar je je puppy in de gaten kunt houden en uit de buurt van spelende kinderen en ander lawaai. Zo kunnen ze goed uitrusten. In een hoek van de keuken is het gemakkelijk om gemorst water of plasjes op te ruimen. Wanneer je de puppybench op vloerbedekking of tapijt zet, leg er dan wat krantenpapier of (kauwbestendige!) waterdichte zindelijksheidsmatjes onder.

Als je al andere honden in huis hebt, kun je de bench van je puppy naast hun slaapplek zetten om je nieuwe pup geruststellend gezelschap te geven. Maar als je bestaande huisdieren wantrouwig of van streek zijn door hun nieuwe huisgenoot, is het beter om de puppy apart te laten slapen, totdat ze aan elkaar gewend zijn en graag met elkaar knuffelen of spelen.

Wat kun je verwachten tijdens de eerste nacht thuis met je puppy?

Bij aankomst in zijn nieuwe huis kan het even duren voordat je puppy zich thuis voelt. Het is waarschijnlijk de eerste keer dat jouw pup weg is van zijn moeder en broertjes en zusjes. Overdag kunnen allerlei activiteiten, zoals spelen en slapen, je puppy afleiden en merkt hij misschien niet dat zijn vorige hondenfamilie niet meer in de buurt is. Maar de nacht is donker en lang, en het is normaal dat je pup de eerste nacht van streek raakt. In het algemeen kunnen de eerste nachten van een puppy lastig zijn - maar ze zijn gemakkelijker te doorstaan als je een idee hebt van wat je kunt verwachten.

Om te beginnen moet je er rekening mee houden dat je nachtrust enkele nachten of zelfs weken wordt verstoord. Al het andere is onrealistisch en loopt uit op een teleurstelling voor iedereen. Plan de komst van je nieuwe pup op een moment dat je hiermee rekening kunt houden.

Gelukkig is de aanpak "sluit ze op in de keuken en laat ze janken tot ze in slaap vallen" al lang verleden tijd. Een dergelijke, onbedoeld wrede aanpak kan leiden tot hechtingsproblemen en verlatingsangst, want een van de allereerste dingen die de puppy leert is dat deze nieuwe mensen je alleen laten en dat is eng.

Je probeert een band en een vertrouwensrelatie met je puppy op te bouwen die jullie hele leven samen blijven bestaan en het helpt als je de eerste nachten van je puppy bij je thuis zo stressvrij mogelijk maakt.

Slaaptraining gaat bij puppy's stap voor stap. Het verdient aanbeveling om je pup pakweg de eerste week bij je op de slaapkamer te laten slapen. Op die manier is hij geruststellend dicht bij je en zijn er geluiden en geuren waaraan hij kan wennen. Een puppybench is ideaal voor deze fase. Je kunt de bench 's nachts naar je kamer brengen of een tweede bench in de slaapkamer zetten. Zorg ervoor dat je je puppy vlak voor het slapengaan uitlaat. Wanneer je puppy zich in het bedje in de bench nestelt, beloon dan rustig en stil gedrag. Als je pup overstuur raakt of je hoort hem 's nachts janken, schreeuw of straf hem dan niet. Het is normaal gedrag, ze leren gewoon hoe ze zelfstandig moeten zijn. Geef ze even de tijd om tot rust te komen terwijl je in de buurt blijft. Puppy's leren om 's nachts in de bench te gaan liggen is een geleidelijk proces, en het is belangrijk om geduldig te zijn. Als je pup de hele nacht jankt, kan dat ook voor jou onrustig zijn, maar met zorg, structuur en geduld kun je je puppy een goede slaaproutine aanleren.

Als je puppy 's nachts onrustig is, stel hem dan gerust of als je pup onrustig blijft, neem hem dan mee naar buiten om uit te laten. Ga niet met je pup praten of spelen, maar breng hem meteen weer terug naar zijn bedje. Doe alles zo rustig mogelijk.

Naarmate de slaaptraining vordert en jouw puppy gewend raakt aan het slapen in zijn bed, kun je de puppybench naar de deur verplaatsen. Daarna zet je de bench stap voor stap uit de slaapkamer naar de plek die zijn vaste slaapplaats wordt. Probeer dit binnen de eerste week voor elkaar te krijgen.

De eerste nacht van jouw puppy  - checklist

  • Zorg ervoor dat je een kussen of mand koopt dat veilig is en niets bevat dat je pup gemakkelijk stuk kan kauwen of inslikken.
  • Zorg voor iets zachts en warms waar je pup gemakkelijk in en uit kan komen - geen treden of hoge zijkanten die onvolgroeide gewrichten, botten, spieren en banden kunnen belasten, verwonden of beschadigen.
  • Puppy's voelen zich vaak graag knus en veilig - koop dus zo mogelijk iets kleins en vervangbaars in plaats van iets groots waar je puppy uiteindelijk in zal groeien. Er is nog genoeg tijd voor een mooier mand als je puppy volwassen en zindelijk is, en minder snel ergens op kauwt!
  • Zet het bed/de bench in een rustig deel van de kamer waar je puppy niet gestoord wordt door mensen die in en uit lopen - en maak er meteen een vaste gewoonte van dat niemand de puppy stoort als hij slaapt.
  • Iets waterdichts onder het bed (zindelijksheidsmatjes of een opengeknipte vuilniszak en krantenpapier zijn ook prima) kan nuttig zijn in geval van ongelukjes bij de zindelijkheidstraining, maar je moet je pup ook zelf goed in de gaten houden om te voorkomen dat zo'n ongelukje gebeurt!

Net als wij slapen puppy's beter als ze ontspannen en comfortabel liggen en zich veilig voelen - en als we daarvoor zorgen, kunnen we zelf ook rustig slapen!

Voordelen van een goede hondenmand

Een goede hondenmand biedt een hond een zachte plek om uit te rusten na een lange dag van activiteit en plezier. Naarmate honden ouder worden, wordt dit belangrijker.

Een hondenmand houdt je hond warm, wat vooral belangrijk is in de winter, wanneer de vloer koud is.

Net als de meeste mensen wil een hond soms een plekje waar hij met rust wordt gelaten en waar hij zich kan ontspannen. Met een comfortabele hondenmand kan je hond wat tijd voor zichzelf nemen wanneer hij dat nodig heeft.

Andere overwegingen bij het kiezen van een hondenmand voor je opgroeiende pup

Puppymanden (of kussens) moeten voldoende ruimte bieden voor de opgroeiende pup, en als je een puppybench gebruikt, moet hij er comfortabel in kunnen liggen. Als je ooit naar je slapende hond hebt gekeken, heb je waarschijnlijk gemerkt dat honden in verschillende houdingen kunnen slapen: op hun rug, op hun zij, opgekruld of languit. Het is belangrijk om hiermee rekening te houden bij het kiezen van het juiste hondenmand voor je hond.

Een hond moet zich binnen de grenzen van een hondenmand comfortabel kunnen bewegen. Als de mand groot genoeg is voor je hond om er opgekruld in te liggen, maar te klein om er met gestrekte ledematen in te passen, kan je hond zich ongemakkelijk gaan voelen.

Wil je meer informatie of advies over puppy's? Hier lees je alles over het verzorgen en opvoeden van puppy’s. En ontdek onze belangrijkste tips voor het socialiseren van je puppy.