How to spot gum disease in your dog
How to spot gum disease in your dog
How to spot gum disease in your dog

Hoe u ongezond tandvlees ontdekt bij uw hond

Share

Hoe u ongezond tandvlees ontdekt bij uw hond

Ongezond tandvlees kan uw hond veel ongemak bezorgen en gezondheidsproblemen van het gebit veroorzaken. Als deze niet worden behandeld, kan dit leiden tot grotere problemen. Als u weet hoe u de symptomen van ongezond tandvlees kunt herkennen, kunt u deze problemen voorkomen en ervoor zorgen dat er geen langdurige gezondheidsproblemen ontstaan.

Oorzaak van ongezond tandvlees bij honden

Bacteriën vormen de belangrijkste oorzaak van tandvleesaandoeningen, ook wel bekend als tandvleesontsteking. Bacteriën vormen - samen met voedsel, speeksel en andere deeltjes - een kleverige laag over de tanden die tandplak wordt genoemd. Het immuunsysteem van uw hond probeert de tandplak te verwijderen door het vrijgeven van enzymen die tandvleesweefsel kunnen afbreken. Dit leidt tot ontstoken tandvlees, aangetast weefsel en - als het niet wordt behandeld - tot nog meer tandvleesaandoeningen.

Omdat honden hun tanden niet kunnen poetsen, hebben ze doorgaans meer last van tandplak, waardoor ze meer kans lopen op aandoeningen. Soms ziet u de eerste symptomen van ongezond tandvlees makkelijk over het hoofd. Uw hond kan u niet vertellen wat er aan de hand is of probeert mogelijk de eventuele pijn te verbergen. Er zijn echter symptomen waarop u kunt letten zodat u uw hond gezond kunt houden.

Symptomen van ongezond tandvlees bij honden

Controleer het gebit van uw hond regelmatig op symptomen van ongezond tandvlees. Slechte adem is het duidelijkste symptoom, maar let ook op rood, bloedend of gezwollen tandvlees, de afzetting van geelbruin tandsteen op de tanden en een overmatige productie van speeksel.

Andere symptomen kunnen blijken uit het gedrag van uw hond. Afhankelijk van hoe lang u uw hond al hebt of hoe goed u het gedrag van uw hond kent, valt het mogelijk op hoe uw hond voedsel oppakt of geluiden maakt bij het eten. Mogelijk merkt u ook dat er bloed achterblijft in de waterbak of op kauwspeeltjes, of dat er meer neusslijm of slijmerig speeksel wordt geproduceerd.

Herkent u een of meerdere van de genoemde kenmerken van gebitsproblemen? Dan is het raadzaam een bezoek te brengen aan uw dierenarts voor een gebitscontrole en indien nodig gepaste behandeling. Mogelijk zitten er bacteriën verborgen onder de tandvleesrand. In dat geval kan een röntgenfoto van het gebit de omvang zichtbaar maken van de door deze bacteriën veroorzaakte schade. Daarnaast is het raadzaam om het gebit van uw hond extra te verzorgen, bijvoorbeeld door uw hond dagelijks Dentalife te geven. Klik hier voor meer informatie over de effectieve reinigende werking van Dentalife.

Packshot

Wat is Purina® DentaLife®?

Purina® DentaLife® is een innovatieve dagelijkse traktatie voor uw hond die bij draagt aan een gezond gebit en tandvlees en frisse adem.