Vachtverzorging van je kitten

Vachtverzorging van je kitten

Vachtverzorging van je kitten

Vachtverzorging van je kitten

Vachtverzorging van je kitten

Vachtverzorging van je kitten
31/07/2018

Vachtverzorging van je kitten

Katten zijn zeer hygiënische dieren en staan er algemeen om bekend dat ze zelf hun vacht verzorgen. Helpen bij de vachtverzorging van je kitten is echter van wezenlijk belang omdat het de band tussen jou en je kitten kan versterken. Bovendien geeft het je de kans om te controleren op tekenen van een slechte gezondheid. Wanneer je van jongs af aan de vacht van je kitten verzorgt, went je kat er ook aan om regelmatig aangeraakt te worden, wat latere bezoeken aan de dierenarts gemakkelijker zal maken.

Vachtverzorging van je kitten

De voordelen van vachtverzorging


Vachtverzorging stimuleert niet alleen de bloedcirculatie en verbetert niet alleen de spierspanning, maar zorgt er ook voor dat haarballen tot een minimum worden beperkt doordat losse haren worden verwijderd voordat ze kunnen worden opgenomen. Het stimuleert ook de klieren aan de basis van de haren, waardoor de vacht waterdicht wordt gemaakt en de haren worden gladgestreken ter verbetering van de isolerende eigenschappen van de vacht.

Hoe verzorg ik de vacht van een kitten?


Dit hangt af van het ras van je kitten en ook van de lengte van de beharing. De haren van je kitten zullen korter, zachter en pluiziger zijn dan die van een volwassen kat, maar zullen in de loop der tijd ruwer worden.

Het is beter om je kitten op jonge leeftijd te laten wennen aan vachtverzorging dan te wachten tot ze ouder zijn. Dit helpt hen eraan te wennen, zodat ze er volop van kunnen genieten. Zorg ervoor dat je de vachtverzorging van je kitten altijd op een stroef oppervlak uitvoert om het comfortabeler te laten zijn.

Voor eigenaren van kortharige kittens is het goede nieuws dat je alleen maar eenmaal per week snel één keer met een lichte borstel of kam over de haren hoeft te gaan. Gebruik die gelegenheid om de oren, ogen en bekje van je kitten te controleren en onderzoek de huid op parasieten, wonden of knobbels en bulten.

Langharige rassen vereisen dagelijkse aandacht met het juiste type benodigdheden. Vraag je fokker of een trimmer om advies. Laat op de eerste plaats je kitten aan de borstel snuffelen. Vaak wrijven ze met hun snuit tegen de borstelharen, wat een goed teken is. Nadat je je kitten een tijdje geaaid hebt begin je voorzichtig met borstelen, in eerste instantie aan de zijkanten van zijn lichaam. Stop na een paar minuten met borstelen en begin weer met aaien als de vachtverzorging strijd oplevert. Dit alles helpt bij het bezig zijn met je kitten.

Zodra je kat vertrouwd is met de routine en zich hierbij op zijn gemak voelt, kun je beginnen ook zijn buik, staart, oren en andere gevoelige plekjes te borstelen. Doe dit echter zo voorzichtig mogelijk en houd de eerste sessies heel kort.

Vachtverzorging van je kitten

Tijdens de vachtverzorging de gezondheid van je kitten controleren


Als je kitten ontspannen is en geniet van de vachtverzorging kun je voorzichtig zijn poten aanraken en de nagels onderzoeken. Controleer de oren van je kitten en open voorzichtig zijn bekje zodat je de tanden en het tandvlees kunt nakijken.

Zodra je kitten zich de routine eigen heeft gemaakt neem je hem mee naar de tafel waar je de vacht van je kat zou willen gaan verzorgen als hij volwassen is. Je huisdier zal deze plek al snel associëren met vachtverzorging en beloning, waardoor het voor jou veel gemakkelijker wordt om later in zijn leven regelmatig te controleren op tekenen van een goede gezondheid.

Deel dit met mensen die je kent

ShareEmailtwitterFB