Voedselallergieën

Op elk moment in zijn leven kan een kat een voedselallergie hebben dat kan leiden tot diarree en braken. Sommige directe intoleranties kunnen redelijk vroeg worden opgespoord door middel van een bloedtest, maar meestal begint de behandeling pas nadat de symptomen zijn verschenen. Gewoonlijk zijn de allergenen het meest te vinden in achtereenvolgens vis, zuivelproducten, rundvlees en kip.

Symptomen

  • Veel voorkomende symptomen van voedselallergie zijn.
  • Een jeukerige huid.
  • Terugkerende infecties van de oren.
  • Een kat die zich krabt.
  • Warme zones op het lichaam.
  • Schaafwonden.
  • Braken.
  • Diarree.

Allergietests

De meest effectieve methode om de aanwezigheid van een allergie te controleren is een test van 12 weken, waarbij bepaalde voedingsmiddelen niet meer worden gegeven en daarna opnieuw om te zien wat de effecten ervan zijn op de symptomen. Aangezien de meeste voeding voor huisdieren gemaakt is op basis van vis, rundvlees, kip, zuivelproducten, maïs en tarwe, kan het nuttig zijn om uw kat iets te eten te geven wat hij nog niet heeft gegeten, zoals lam of konijn, met rijst of aardappelen. Deze nieuwe voeding moet het enige voedsel zijn dat uw kat tijdens de hele duur van de test krijgt. Deze test moet worden uitgevoerd onder toezicht van uw dierenarts.

Na de proefperiode

Zodra de 12 weken voorbij zijn, voegt u elke week één van de voedingsmiddelen van het oude dieet van uw kat, zoals vis, kip, tarwe, enzovoort toe om te zien hoe hij reageert op elk voedingsmiddel. Als de symptomen terugkomen na de invoering van één van deze voedingsmiddelen, heeft u waarschijnlijk de boosdoener gevonden. Wanneer u het verdachte voedingsmiddel heeft geïdentificeerd, zal uw dierenarts u adviseren om te stoppen het te geven en het daarna opnieuw in te voeren, omdat katten vaak reageren op een nieuw voedingsmiddel, of ze er nu gevoelig voor zijn of niet. Maar denk nu niet dat een allergische reactie alleen op voedsel mogelijk is. Als er meerdere reacties zijn, moet u uitgebreide tests laten uitvoeren.