Your Pet, Our Passion.
De geschiedenis van de kat
kat speelt met kerstbal

Dit zijn onze tips om ervoor te zorgen dat je kat veilig is met Kerstmis!

Leestijd: 5 min

Een veilige kerst voor katten

Als je een kat hebt, kan kerst een stressvolle en gevaarlijke periode zijn. Gelukkig zijn er veel dingen die je kunt doen om ervoor te zorgen dat je kat gelukkig en veilig is tijdens de feestdagen. Lees verder voor meer informatie.

Kerstmis is een geweldige tijd van het jaar, maar helaas kunnen alle twinkelende lichtjes en vrolijkheid gevaar opleveren voor je kat. Van klimmen in de kerstboom tot stress van bezoekende familieleden en gewaagde traktaties die schadelijk blijken te zijn, katten en Kerstmis kunnen soms een echt recept voor rampspoed zijn. Maar dat hoeft niet! Met een beetje extra zorg kunnen de feestdagen een tijd van plezier en geluk zijn voor zowel jou als je trouwe viervoeter.

Katten en kerstbomen

Als katteneigenaar weet je dat je kat graag overal op en in klimt. Het zal je dan ook niet verbazen dat katten kerstbomen vaak zien als de zoveelste uitdaging om naar de top te klimmen. Maar dit kan er wel eens toe leiden dat je ambitieuze kat de boom de afgrond in trekt. Zorg voor een zware standaard - je kunt er eentje kopen of een lichte standaard met gewichten verzwaren. Je kunt je boom ook aan de muur of aan het plafond vastmaken zodat hij stevig staat, ongeacht hoe je kat ook probeert om de engel of ster uit de top probeert te vervangen.

Gevaarlijke kerstversiering

Een andere grote verleiding die katten moeilijk kunnen weerstaan, zijn die bungelende, glinsterende versieringen in de kerstboom. Dit kan vooral gevaarlijk zijn als je glazen kerstballen hebt, want die breken als ze vallen en kunnen je kat verwonden. Bovendien kunnen kerstslingers en engelenhaar verstoppingen veroorzaken als ze worden ingeslikt. Om er zeker van te zijn dat je een katvriendelijke kerstboom in huis hebt, gebruik je geen glazen kerstballen en kerstballen die gemaakt zijn van giftige materialen, gooi je de slingers en engelenhaar weg en bevestig je alle versieringen stevig aan de boom, waarbij je ervoor zorgt dat ze niet te laag hangen, dus niet binnen het bereik van een slaande kattenpoot.

Pas op met kerstboomverlichting op netstroom

Katten en kerstboomverlichting kan ook een slechte combinatie zijn, omdat de draden voor je kat op leuk speelgoed lijken. Draden moeten worden afgedekt om te voorkomen dat ze worden doorgeknaagd en haal de stekker uit het stopcontact als je niet thuis bent. Als je er een fan van bent om de lampjes altijd aan te laten, is verlichting op batterijen veel veiliger.
 

Zijn kerstbomen giftig voor katten?

Dennenbomen zijn licht giftig en kunnen oliën produceren die irritatie kunnen veroorzaken in de mond en maag van een kat, maar het is erg onwaarschijnlijk dat je kat grote hoeveelheden eet en er dus ziek van wordt.

Afgevallen naalden van kerstbomen vormen ook een risico, want als ze worden ingeslikt, kunnen ze het maag-darmstelsel van je kat doorboren. Een kunstboom is misschien gemakkelijker, maar als je een echte boom wilt kopen, is een boom waarvan de naalden niet uitvallen veiliger.

Problemen met echte kerstbomen in potten

Iets anders waar je op moet letten, is dat er meststoffen en plantenvoeding in de aarde van kerstbomen met kluit in potten kunnen zitten die erg giftig kunnen zijn voor je kat. Dus als je een kant-en-klare boom met kluit in een pot hebt gekocht, vervang dan de aarde om alle mogelijk gevaarlijke chemicaliën te verwijderen. Bomen in potten kunnen ook een ander probleem vormen - als de pot vrij groot is, kan je kat denken dat het een mooie nieuwe kattenbak is! Om dit te voorkomen kun je de bovenkant van de aarde bedekken met kiezels of een hoes zodat ze er niet bij kunnen.

Als je hebt geprobeerd om een katvriendelijke kerstboom te maken en het blijkt gewoon een te grote verleiding, probeer dan je kat uit de kamer met de boom te houden.

Nog meer kerstgevaren

Sneeuwbollen

Sommige sneeuwbollen bevatten ethyleenglycol (antivries). Als het glas breekt, kan het je kat verwonden en de vloeistof is erg giftig, dus houd sneeuwbollen altijd uit de buurt.

Feestelijke planten

Een huiskat of kitten kan je feestelijke planten interessant vinden. Enkele planten die giftig zijn voor katten en die je rond de kerstperiode in huis kunt hebben, zijn de kerstster, hulst, maretak, amaryllis en bepaalde varens.

Het kerstdiner

Het kerstdiner is voor ons zeker een van de beste momenten van de feestdagen, maar voor katten kan het gevaarlijk zijn. Als je bij je feestmaaltijd een rollade eet, let dan op de touwtjes waarmee het vlees is opgebonden - ze zijn doordrenkt met vleessappen en zien er smakelijk uit, maar kunnen verstikking veroorzaken als ze worden ingeslikt. Daarnaast zijn er verschillende giftige voedingsmiddelen zoals uien, knoflook, rozijnen, chocolade, druiven en alcohol om er maar een paar te noemen.

Katten stress besparen rond Kerstmis

Katten en Kerstmis kunnen een erg stressvolle combinatie zijn, vooral als je een nerveuze kat hebt. Maar gelukkig zijn er een paar dingen die je kunt doen om ervoor te zorgen dat de feestdagen voor hen veel soepeler verlopen.

Te midden van deze feestelijke kerstsfeer is het gemakkelijk om te vergeten hoe jouw kat op Kerstmis zou kunnen reageren - en hoe het voor veel katten een seizoen van ellende kan worden in plaats van vrolijkheid.

De meeste katten houden van dingen... nou ja... zoals ze ze leuk vinden! Zoals ze altijd zijn. Ze houden ervan dat dingen ruiken zoals ze gewoonlijk ruiken, eruitzien zoals ze gewoonlijk zien, zich gedragen zoals ze gewoonlijk doen - en ze houden ervan omringd te zijn door al hun gebruikelijke bedienden... nou ja, mensen. Hun routine, hun omgeving en het comfort van hun huis zijn belangrijk voor ze, geven hen veiligheid en stellen hen in staat het huis te besturen, zoals uiteraard hun recht is!

Met Kerstmis verandert dat allemaal. Er hangt een sfeer van opwinding in de lucht (of paniek - afhankelijk van het huishouden!), het huis ziet er anders uit omdat het versierd wordt met kerstslingers en lichtjes, en heel vaak komen er vreemde mensen opdagen om te eten, drinken en vrolijk te zijn.

En dan is er ook nog de kerstboom die op de een of andere manier in huis is verschenen!

Voor veel katten kan dit een tijd van stress en zorgen zijn, maar ook een tijd vol potentiële gevaren. Voor andere katten, die ervan houden om te ontdekken en juist deel uit te maken van alles wat er gebeurt, is het een tijd om kattenkwaad uit te halen, dingen van tafel of kasten te halen, in dozen te springen en inpakpapier te versnipperen en in het algemeen alles te onderzoeken wat de feestdagen te bieden hebben voor een nieuwsgierige kat!

Dus hoe kun je ervoor zorgen dat Kerstmis een fijne tijd is voor alle katten – en ze veilig houden?

Probeer de verstoring tot één kamer te beperken

Door je boom, versieringen, cadeaus, vreemde mensen en kerstfeest in één kamer te houden, terwijl de rest van je huis vertrouwd blijft, heeft je kat genoeg 'ongewijzigde' plekken om te ontspannen en naartoe te vluchten. Het geeft je ook één kamer waar je je kat uit kunt houden als je er niet bent om toezicht te houden. Begin met het vastmaken van je boom aan de muur of bind de top van de kerstboom vast aan iets stevigs, zodat als je kat probeert te klimmen, hij niet omvalt. Schreeuw niet tegen je kat of word geïrriteerd als hij toch wat klimacties in de boom onderneemt - laten we eerlijk zijn, dat is wat katten doen - en sommige rassen houden er serieus van om te klimmen! Het is echter het beste om het rustig te ontmoedigen en je kunt ze altijd afleiden door met een ander en interessanter speeltje te spelen. 

Zorg ervoor dat je kerstversieringen zo 'katbestendig' mogelijk zijn. 

Kerstslingers, kerstballen en andere hangende versieringen lijken de meest fascinerende kattenspeeltjes - en nieuwsgierige, speelse en ondeugende katten zullen hun aantrekkingskracht niet kunnen weerstaan. Maar veel kerstdecoratie is gevaarlijk voor katten. Vermijd kerstslingers - dat kan gevaarlijk zijn als het wordt ingeslikt - houd alle lampjes buiten het bereik van katten en gebruik ook geen glazen, kwetsbare kerstballen. Overweeg in plaats daarvan stevigere versieringen zoals houten of plastic ornamenten. Overweeg het opzetten van een spannende krabpaal met meerdere niveaus - en houd dit gevuld met traktaties, interessante speeltjes en interactieve spellen, zodat het voor je kat veel aantrekkelijker is om in te klimmen en te verkennen. Dit is ook iets dat kan blijven staan nadat de boom is weggehaald (en je kunt dit beschouwen als het kerstcadeau voor je kat!). 

Overweeg het plaatsen van een traphekje 

Als je jonge kinderen in huis hebt die je kat niet kent (of vreemde honden), plaats dan een traphekje in de deuropening van de kamer waar je kerst zult vieren - zodat je kat de kamer kan verlaten via of over het hekje zonder dat de kinderen volgen. Als je kat graag betrokken wil zijn bij wat er gebeurt, zorg er dan voor dat er een veilige plek is, bij voorkeur op verschillende niveaus, zodat jouw kat vanaf een comfortabele afstand kan toekijken. Als er kinderen op bezoek komen, zorg dan dat er altijd een volwassene in de buurt is als ze met je kat spelen.

Wees voorzichtig met het gebruik van te veel schoonmaakproducten in huis 

Hoewel je wilt dat je huis er op zijn best uitziet als je familie uitnodigt, overdrijf het niet met het schoonmaken, poetsen en luchtverfrissers. Deze kunnen de geruststellende geursporen verstoren die je kat in huis achterlaat en die hem helpt zich thuis en veilig te voelen, en kunnen leiden tot angst. Maak dus niet overdreven schoon en ruim de kamers op die je zult gebruiken - en maak je niet te veel zorgen over de rest (wat misschien wel het excuus is dat je nodig hebt om niet het hele huis van boven naar beneden te hoeven schrobben voordat je familie arriveert!). 

Houd de kat veilig weg van de keuken 

Er wordt altijd veel gekookt tijdens de feestperiode en dit brengt nieuwe bedreigingen met zich mee voor je huisdier. Denk aan hete olie, hete fornuizen en kletterende potten en pannen - het is een dan ook een goed idee om katten uit de keuken te houden tijdens Kerstmis. 

Zorg ervoor dat je kat alles heeft wat hij nodig heeft 

Als je weet dat je kat zich graag verstopt wanneer er vreemden in huis zijn, zorg er dan voor dat jouw kat eten, water en een kattenbak tot zijn beschikking heeft op de plek die hij waarschijnlijk als toevluchtsoord zal gebruiken. Creëer een veilige, rustige ruimte weg van de drukte - misschien in een logeerkamer - en voorzie je kat van alles wat hij nodig heeft, zodat hij er niet uit hoeft te komen tenzij hij dat zelf wil. 

Het belangrijkste is om tijdens je feestelijke vieringen een uur of twee vrij te maken voor wat 'kattentijd' - doe de dingen waarvan je weet dat je kat ervan geniet. Dat kan spelen met interactieve jachtspeeltjes zijn, het kan vachtverzorging zijn, of het kan gewoon wat rustige tijd samen zijn. Dit is het beste cadeau dat je je kat met Kerstmis kunt geven.

Dit zijn onze adviezen om ervoor te zorgen dat uw kat veilig is tijdens Kerstmis! Bekijk ook onze suggesties voor de beste cadeaus die je deze feestdagen aan een kat kunt geven.