Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Your Pet, Our Passion.
De oren van de kat worden geïnspecteerd.

Oormijt bij katten: symptomen en behandeling

Leestijd: 5 min

Krabt je kat meer aan zijn of haar oren dan normaal? Een van de meest voorkomende oorzaken van oorklachten bij katten zijn oormijten, dit zijn microscopisch kleine parasieten. Lees verder voor meer informatie over hoe oormijt de gezondheid van je kat beïnvloedt en welke behandeling je kunt gebruiken om van de mijten af te komen.

 

Wat zijn oormijten?

De meest voorkomende soort oormijt bij katten is otodectes cynotis. Ze zijn met het blote oog nauwelijks zichtbaar, maar verschijnen als zeer kleine witte puntjes. Voor de diagnose moeten de mijten meestal onder een microscoop worden onderzocht. Ze komen voor in de gehoorgang van je kat, waar ze zich voeden met het oorsmeer en huidresten, en aanzienlijke jeuk, ontsteking en zwelling in de gehoorgang veroorzaken. Katten van alle leeftijden en rassen kunnen last hebben van oormijt, waarbij buitenkatten het meest vatbaar zijn voor een oormijtinfectie.

Wat zijn de symptomen van oormijt bij katten?

Katten krabben aan hun oren en schudden met hun kop om de jeuk van deze kleine parasieten te verlichten. Dit zijn de meest voorkomende symptomen waar je op moet letten:

 

  • Krabben aan hun oren

  • Schudden met hun hoofd

 

  • Donkere, korrelige afscheiding (oorsmeer) uit het aangetaste oor

  • Rode, ontstoken oren

  • Krassen op de pinna (buitenoor)

  • Huidbeschadigingen/Korstjes rondom het oor

Deze symptomen zijn niet specifiek en kunnen wijzen op verschillende oorzaken van oorproblemen, waaronder andere parasietinfecties, huidallergieën en bacteriële infecties. Het is het beste om andere aandoeningen uit te sluiten door het oordeel van een dierenarts te vragen voordat je een behandeling tegen mijten probeert.

Wat veroorzaakt oormijt bij katten?

Je kat kan oormijten bijna overal vandaan halen, ook van andere katten. Contact met een ander huisdier dat ze bij zich draagt, vormt voor de lastige mijten een perfecte gelegenheid om van gastheer te veranderen en zich op de vacht van je kat te vestigen. Van daaruit kruipen ze naar de oren. Oormijten kunnen ook bij honden voorkomen, maar minder vaak dan bij katten.

Is oormijt bij katten besmettelijk voor mensen?

In sommige gevallen kunnen mensen ook last krijgen wanneer een kat oormijt heeft. Oormijten kunnen tijdelijke jeuk of huidirritatie veroorzaken bij mensen die in contact komen met besmette dieren, maar mijten kunnen zich niet voortplanten bij mensen.

Hoe wordt de diagnose oormijt gesteld?

De dierenarts onderzoekt de gehoorgang van je kat met een otoscoop op de aanwezigheid van mijten. Hij zoekt naar tekenen van ontsteking, zwelling en afscheiding. De dierenarts zoekt ook naar andere oorzaken van het oorprobleem, zoals bijvoorbeeld een vreemd voorwerp als een graszaadje.

Soms zijn de oren van katten te pijnlijk om stil te zitten tijdens het onderzoek en kan het nodig zijn ze te verdoven voor de diagnose en de eerste behandeling. Er vindt meestal een microscopisch onderzoek van de afscheiding uit het oor plaats om te zoeken naar mijten en om te controleren op andere soorten infecties.

Behandeling van oormijt door de dierenarts

De dierenarts adviseert welke behandeling het meest geschikt is voor je kat. Ze kunnen ook de oren van de kat schoonmaken om ophoping van oorsmeer te verwijderen, vooral als je kat toch al verdoofd is.

Veel spot-on vlooienmiddelen zijn geschikt voor de preventie en behandeling van oormijt. Deze middelen kunnen worden aanbevolen door je dierenarts. Als je kat bijzonder veel jeuk heeft, kan een dierenarts extra medicijnen voorschrijven om de symptomen te verlichten terwijl de behandeling met mijten aanslaat. Overleg met je dierenarts of het nodig is om andere huisdieren in het huishouden ook te behandelen, maar gebruik nooit een behandeling die voor het ene dier is voorgeschreven op een ander dier. Je mag ook nooit kat medicijnen geven aan een hond of omgekeerd, omdat dit ernstige bijwerkingen kan hebben en zelfs giftig kan zijn.

Je kat verder thuis behandelen tegen oormijt

Een andere behandeling van oormijt bij katten is het toedienen van mijtdodende oordruppels. Deze druppels zijn anti-parasitair, moeten meestal enkele weken regelmatig worden gebruikt en worden voorgeschreven door de dierenarts. Het is belangrijk om je aan de aanbevolen behandelingsduur te houden. Sommige van deze medicijnen zijn gericht op het wegwerken van de mijten, niet van hun eitjes, terwijl andere producten beide aanpakken. Dit betekent dat je de behandeling moet voortzetten om de verschillende stadia van de ontwikkeling van de mijt aan te pakken.

Vergeet niet dat er nog oormijten in huis kunnen leven, die gemakkelijk weer opgepikt kunnen worden. Voorkom dat je het hele proces van voren af aan moet beginnen door tapijten en kattenkleedjes en krabpalen grondig te reinigen en zorg ervoor dat je de door de dierenarts aanbevolen parasietenpreventie volgt.

Hoe lang duurt het om van oormijt bij katten af te komen?

De levenscyclus van een oormijt is meestal drie weken, wat betekent dat het minstens zo lang duurt voordat je kat van de microscopisch kleine insecten af is. De jeuk zou moeten afnemen naarmate de behandeling van je kat effect heeft, maar neem contact op met je dierenarts als de symptomen niet verbeteren.

Kan oormijt bij katten worden voorkomen?

Mijten kunnen worden voorkomen door een passende antiparasitaire mijtbehandeling voor katten. Bespreek met je dierenarts welk product het meest geschikt is en of de gebruikelijke vlooienbehandeling van je kat ook de oormijt dekt. Het is noodzakelijk om de oren van je kat zo schoon mogelijk te houden, vooral als ze in het verleden tegen mijten zijn behandeld.

Vraag je dierenarts of een zin heeft om regelmatig de oren van je kat te reinigen. Dit is voor de meeste katten niet nodig, maar het kan nuttig zijn als ze regelmatig oorproblemen hebben.

Hoe maak je de oren van je kat schoon?

Als jouw dierenarts heeft geadviseerd om de oren van je kat regelmatig te reinigingen, kun dit het beste doen wanneer hij zich ontspannen voelt, bijvoorbeeld wanneer hij op de bank ligt te slapen of nadat je zijn vacht hebt verzorgd. Wanneer jouw kat ontspannen lijkt, trek je het oor voorzichtig naar achteren, zodat je goed in de gehoorgang kunt kijken. Gebruik hierbij een kleine zaklamp, zodat je het beter kunt zien. Maak dan de oorschelp schoon door met een vochtige, pluisvrije, katoenen doek langzaam van buiten naar binnen eventueel oorsmeer en vuil weg te vegen. Doe dit voorzichtig bij beide oren. De dierenarts kan je ook een speciale oorreiniger adviseren. Doe een paar druppels in het oor van je kat volgens de  voorgeschreven dosering , zoals aangegeven op de verpakking. Masseer het oor vervolgens kort en veeg het daarna schoon met een watje. Doe dit bij beide oren en herhaal indien nodig. Gebruik nooit oorreiniger producten die voor mensen bedoeld zijn of alcohol bevatten. Dit kan bij de gevoelige oren van je kat irritatie veroorzaken. Gebruik ook nooit wattenstaafjes om oorsmeer of vuil bij je kat te verwijderen. Als je kat zich ongemakkelijk voelt bij het schoonmaken van de oren, kun je ook dit ook aan jouw dierenarts vragen.