Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Your Pet, Our Passion.
Vrouw in groene jurk die een kat aait

Hoe kinderen en katten met elkaar leren omgaan?

Leestijd: 4 min

Een kat in het gezin kan de kinderen al vanaf een jonge leeftijd echt helpen een gevoel voor verantwoordelijkheid te ontwikkelen. Kinderen die zijn opgegroeid met een huisdier zijn socialer wanneer ze volwassen zijn.  

Ze hebben ook grotere communicatieve vaardigheden en minder kans op het ontwikkelen van allergieën voor haren of veren. Soms zijn kleine kinderen echter een beetje te enthousiast (op zijn zachtst gezegd!) om een hechte band aan te gaan met hun huisdier. Het is dus nuttig om beide een beetje op te voeden en te helpen die band te creëren. 

Baby's 

Bij pasgeboren baby's hangt de reactie van de kat af van zijn genetische achtergrond, persoonlijkheid en ervaring. Om het risico op problemen zoveel mogelijk te vermijden, is het beter om zijn slaapplek, de eetbakjes, speeltjes, kattenbak enzovoort naar een rustige plek te verplaatsen.

Zodra je kind begint te lopen zal je kat op een hogere plaats en op afstand van het kind willen eten, rusten en slapen, het liefst op een veilige plek die afgesloten is door een kinderhekje. Je kunt "schuilplaatsen" inrichten met kattenmanden in de vorm van iglo's boven op een tafel of een stevige boekenplank. De kattenbak is geen zandbak of plek om te spelen: hij moet worden afgedekt of op een hoge plaats worden gezet, buiten het bereik van kinderen.

De komst van een baby in huis kan het geurterritorium van je kat verstoren. Dit kan zich uiten in een veranderd humeur. Sommige katten gaan mokken, andere worden onrustig, en sommige zullen proberen om de nieuwe geuren te integreren door hun territorium af te bakenen. Ze kunnen dit doen door er met hun gezichtsklieren tegen te wrijven of, op een onaangenamere manier, door te plassen op de nieuwe voorwerpen zoals de kinderwagen, de kinderstoel en de wieg. Bij de dierenarts zijn er producten beschikbaar op basis van feromonen die geruststellend zijn voor katten. Ze kunnen worden gebruikt op de nieuwe voorwerpen om hen voor te bereiden op de komst van de baby. Door je kat lekkere traktaties en meer aandacht te geven kun je hem helpen de komst van de baby te associëren met iets positiefs. Hem aaien of geruststellen wanneer hij onrustig is, zal zijn angst daarentegen alleen maar doen toenemen. Wacht liever tot hij weer gekalmeerd is of speel met hem, en aai hem dan in een andere ruimte. 

Voorspelbaarheid is een belangrijke factor in het leven van katten. Het is dus belangrijk om zo veel mogelijk zijn vaste routine te behouden. Als die moet veranderen, probeer dit dan zo snel mogelijk te doen. En als je denkt dat je het moeilijk zult hebben om te voldoen aan de wensen van een zuigeling en een kat, dan is het wellicht beter een andere thuis te vinden voor de kat vóór de komst van de baby. 

Kinderen 

De meeste katten worden graag omringd door baby's. Meer bezoekers thuis betekent immers ook meer aandacht voor hen! Maar als het kind zelfstandig begint te bewegen, zijn veel katten teleurgesteld. Een kruipend of lopend kind kan de kat verrassen en de kreten van het kind kunnen hem doen schrikken. Het is in deze fase nóg belangrijker dat je schuilplaatsen creëert voor je kat, waar hij tot rust kan komen. Katten worden niet graag achtervolgd en het kan erg verwarrend zijn om constant door een kind te worden lastiggevallen. 

Ouders moeten de interacties tussen het kind en de kat begeleiden tot ze er zeker van zijn dat het kind groot en rijp genoeg is om de kat op een rustige manier te benaderen, met zachtheid met hem kan omgaan en zijn stemmingen kan herkennen om te weten of ze kunnen spelen of de kat beter met rust kunnen laten.

Kinderen die nog niet sterk genoeg zijn om een kat goed vast te houden, mogen niet worden toegelaten om een kat te dragen.

Enkele tips

  • Leer je kind de kat niet te achtervolgen.
  • Toon kinderen hoe ze de kat zachtjes kunnen aaien. Kinderen zijn soms te wild en dat vinden katten niet fijn.
  • Leer je kind welke delen van de kat hij mag aaien: de bovenkant van de kop en de rug.
  • De buik kan onweerstaanbaar zijn wanneer de kat zich al spelend omrolt, maar bij veel katten is hun buik zeer gevoelig en kunnen ze dus aanvallen om zich te verdedigen wanneer men ze daar aanraakt. Natuurlijk mag er nooit aan de staart worden getrokken!
  • De kat moet altijd met rust worden gelaten wanneer hij eet, zich wast of slaapt.
  • Kinderen moeten hun handen wassen nadat ze de kat hebben geaaid.
  • Help je kind met de kat te spelen zonder het risico te lopen gekrabd te worden. Bijvoorbeeld met speeltjes die aan touwtjes worden vastgemaakt, balletjes of laat je kat jagen op een lichtpunt van een kattenlampje op de vloer.
  • Ook door rustig naast de kat te blijven zitten, hem te aaien of te borstelen als hij dat fijn vindt, kan je kind hem leren kennen.
  • Maak er zowel voor je kat als voor je kind een aangename ervaring van door ze elk een compliment of een geschikt snoepje te geven.