Spelletjes_Gezond_Gewicht_Houden_Kat.jpg
Spelletjes_Gezond_Gewicht_Houden_Kat.jpg

SPELLETJES OM HET GEWICHT VAN JE KAT IN DE HAND TE HOUDEN

Overgewicht kan leiden tot ernstige gezondheidsproblemen voor je kat. Onderzoeken tonen aan dat katten met overgewicht meer kans hebben om diabetes, artritis, ademhalingsproblemen, leververvetting en niet-allergische huidaandoeningen te krijgen.

Maar hoe weet je of jouw huisdier overgewicht heeft? Je kunt dit op de volgende drie manieren controleren, zonder dat je moeite hoeft te doen om jouw kat op de weegschaal te krijgen!

1) Ribben – Ga voorzichtig met je handen langs de ribbenkast van je kat. Je moet gemakkelijk haar ribben kunnen voelen. Als je moet duwen om ze te voelen, heeft ze waarschijnlijk overgewicht.


2) Taille – Als je van bovenaf naar jouw kat kijkt, moet haar lichaam van de buik naar de achterpoten toe dunner worden.


3) Buik – Een ‘vetzakje’ is normaal, maar als het tijdens het lopen tussen haar poten schommelt, is dat een teken van overgewicht.

Je kat actief laten worden

Als jouw kat tekenen van overgewicht vertoont, moet je eerst met haar naar de dierenarts gaan voor een medisch onderzoek en een nauwkeurige gewichtsbepaling. De dierenarts zorgt ervoor dat je haar de juiste hoeveelheid en de juiste soort voeding geeft.

Dan is het tijd om jouw kat in actief te laten worden! Je kunt heel veel spelletjes met je kat spelen om haar op een leuke manier te helpen met afvallen. Het belangrijkste is dat je heel veel verschillende spelletjes probeert tot je er een paar vindt waar ze echt gek op is. Je kunt zelfs je eigen speeltjes maken!*

Laseraanwijzers zijn een handig alternatief voor mensen die liever niet met hun kat rondrennen. Andere speeltjes die prooien nabootsen, zoals stokken met veren, muizen en balletjes, zijn allemaal prima activiteiten voor katten. Probeer ook klimbomen en krabpalen voor de afwisseling. Zo lang jouw kat maar in beweging blijft!

​3-5 minuten. Alles draait om afwisseling… Het instinct van een kat zegt dat ze een prooi ongeveer 3-5 minuten moet besluipen. Wanneer ze haar interesse verliest, moet je dus iets anders verzinnen om haar aan het spelen te houden.
​Door je kat iets lekkers te geven wanneer ze miauwt, krijgt ze te veel calorieën binnen. En door haar gedrag te belonen, moedig je haar bovendien aan om luidruchtig te zijn!