Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Your Pet, Our Passion.

Cavachon

De Cavachon is één van de kleinere designerkruisingen. Hoewel hij meer voorkomt in de VS, neemt zijn populariteit langzaam toe over de hele wereld. De rassen waar de Cavachon uit is ontstaan, zijn de Cavalier King Charles Spaniel en de Bichon Frise.

De Cavachon kan van een eerste kruising zijn (met één Cavalierouder en één Bichonouder) of ze kunnen teruggefokt zijn naar één van de oorspronkelijke rassen, of ze kunnen zijn ontstaan uit twee Cavachonouders - er zijn dus variaties in grootte, vorm, kleuren en vachttypen, maar in alle gevallen is het een kleine gezelschapshond.

Wat je moet weten over dit ras
 • Hond die geschikt is voor baasjes zonder ervaring
 • Basistraining nodig
 • Gaat graag rustig wandelen
 • Gaat graag een half uur per dag wandelen
 • Heel klein hondje
 • Een beetje kwijlen
 • Moet dagelijks verzorgd worden
 • Rustige hond
 • Waakhond. Blaft en waarschuwt
 • Gaat goed samen met andere huisdieren

Karakter

Zoals bij de meeste kruisingen, hangt ook het karakter van een Cavachon af van zijn ouders en de manier waarop hij is gefokt en grootgebracht. Zowel de Cavalier King Charles Spaniel als de Bichon Frise zijn aanhankelijke honden die zich sterk aan hun baasje hechten.

De Cavachon is een gezelschapshond om mee te spelen. Hij geniet van trainen, spelletjes en betrokken te zijn bij alles wat zijn baasje doet - en hij wil overal met hem mee naar toe.

Het karakter van een Cavachon lijkt consistenter te zijn wanneer hij van een eerste kruising is (F1). Als een lijn successievelijk wordt gefokt, dan kunnen ze ofwel worden teruggefokt naar één van de oorspronkelijke rassen (en zo ofwel het Cavalier- ofwel het Bichonkarakter versterken) of anders verder worden gefokt met een andere Cavachon - in dit geval kan het temperament minder goed worden voorspeld (en kan inteelt een groter probleem worden).

Verantwoordelijke fokkers zouden gedrag even belangrijk moeten vinden als gezondheid. Het is dus van belang een goede fokker te vinden. Een goed gefokte Cavachon dient heel open, vrolijk en zelfverzekerd te zijn, en niet nerveus, verlegen of angstig.

Geschiedenis en oorsprong 

De Cavachon is in 1996 in Noord-Amerika ontstaan in een poging om een kleine, leuke en makkelijk te trainen gezelschapshond te creëren die minder gezondheidsproblemen had en in de levensstijl van ieder gezin zou passen, hoe klein hun huis en tuin ook zouden zijn.

Hoewel het doelbewust fokken van de Cavachon nog vrij recent is, hebben de twee rassen die dit ras hebben voortgebracht, een veel langere geschiedenis. Enerzijds de Cavalier King Charles-spaniël, hij is één van de laatste Engelse Toy Spaniëls, oorspronkelijk gefokt in de 20er jaren van de vorige eeuw in een poging om de beroemde honden van Koning Charles opnieuw te creëren.

Tot aan de 19e eeuw had de King Charles Spaniel een spitse snuit, maar in het Victoriaanse tijdperk werd het mode om honden te fokken met kortere snuiten, en al snel werd de King Charles een ras met een platte snuit. Echter, in 1926 bracht de Amerikaan Roswell Eldridge een bezoek aan Engeland. Hij was zeer bedroefd dat hij de honden die zo vaak in de kunst waren afgebeeld, niet kon zien, en dus begon hij met het herintroduceren van de variant met de langere snuit. Dit bracht een beweging op gang wat in 1928 resulteerde in de oprichting van de Cavalier King Charles Club. En uiteindelijk werden ze in 1945 erkend als twee afzonderlijke rassen.

Anderzijds de Bichon Frise, dit is een oud ras dat in de 16e eeuw ongelooflijk populair was aan de Spaanse hoven. Afkomstig van het eiland Tenerife, stonden ze eerst bekend als de "Barbichon", wat "kleine barbet" betekent. De barbet is een lokale waterspaniël, wat erop wijst dat de Bichon Frise misschien een kruising is geweest tussen deze honden en kleine Spaanse schoothondjes.

De Bichon Frise (destijds Bichon Tenerife genoemd) bleef tot aan het eind van de 19e eeuw populair aan de Spaanse hoven, en veroverde zelfs de harten van de Franse adel. Om de één of andere reden raakten ze echter uit de gratie en veranderden ze van honden van de adel in voornamelijk circusartiesten. Dankzij hun charmante uiterlijk en het feit dat ze makkelijk te trainen zijn, schitterden ze en vonden ze een artiestenplekje voor zichzelf. Totdat Franse en Belgische fokkers belangstelling voor hen kregen en gingen werken aan de vernieuwde erkenning van het ras. Ze doopten het om tot "Bichon à Poil Frisé", wat 'de bichon met de gekrulde vacht' betekent.

De Cavachon kan iedere combinatie van de twee rassen bezitten in zijn uiterlijk, gedrag en temperament.

Wist je dit? 

 • Aangezien de Cavachon een gemengd ras is en wordt geclassificeerd als “designerhonden”, worden ze nog niet erkend als ras door de Raad van Beheer.
 • Als hij op jonge leeftijd wordt gesocialiseerd, kan de Cavachon goed overweg met katten, vanwege zijn kleine formaat.
 • Cavachons zijn intelligent en nieuwsgierig. Zodoende zijn ze heel goed in het aanleren van kunstjes.

Heb je je perfecte ras gevonden? Bekijk dan de volgende tips en adviezen:

Labrador die naast de bank ligt
Op zoek naar een hond
Is dit het juiste ras voor jou?
Alle honden hebben hun eigen karakter. Doe de test en ontdek welk hondenras het beste bij jou en je levensstijl past.
Hond met rode halsband zit naast de eigenaar
Op zoek naar een hond
Vind een goede fokker
Als je een raszuivere puppy wilt, moet je vertrouwen op een gerenommeerde fokker. Deze gids helpt je bij het vinden van de juiste fokker.
Puppy die aan de lijn naast de eigenaar loopt
Op zoek naar een hond
Denk je erover om een ​​puppy te nemen?
Word lid van onze Puppy Club voor tips en adviezen van onze Purina-experts bij het vinden van de juiste puppy en het voorbereiden van de thuiskomst van jouw nieuwste familielid.
Hond met rode halsband
Op zoek naar een hond
Een hond in huis
Terwijl je wacht tot je jouw puppy thuis kunt verwelkomen, kun je alvast wat dingen regelen. Lees hier wat je vooraf kunt doen om je zo goed mogelijk voor te bereiden.
Hond met rode halsband ligt
Adoptie
Het geeft ongelooflijk veel voldoening om een ​​hond te adopteren uit een dierenasiel. Het betekent vaak dat je ze een tweede kans in het leven kunt bieden. Veel honden in een asiel wachten op een liefdevol gezin en een nieuw thuis, maar wat kun je van het adoptieproces verwachten?
Hond met rode halsband kijkt uit het raam
Puppy advies
Alles wat je moet weten
Het krijgen van een nieuwe puppy is ongelooflijk spannend voor het hele gezin, maar het kan best eng zijn voor je nieuwe pup. Ontdek met ons deskundige puppy-advies hoe je met alles kunt omgaan, van gedrag tot gezondheidsvragen.
Eigenaar controleert halsband
Op zoek naar een hond
Voordelen van een hond in huis
Het is algemeen bekend dat een hond de beste vriend is van de mens, maar wist je dat het hebben van een hond talloze voordelen heeft? Van het helpen om fit te worden tot het ontmoeten van nieuwe mensen, jouw puppy kan daadwerkelijk helpen om je gezondheid en sociale leven te verbeteren. Lees verder om de voordelen van honden te ontdekken!