Je huis voorbereiden op je kitten

Je huis voorbereiden op je kitten

Je huis voorbereiden op je kitten

Je huis voorbereiden op je kitten

Je huis voorbereiden op je kitten

Je huis voorbereiden op je kitten
31/07/2018

Je huis voorbereiden op je kitten

Met je kitten thuiskomen is een spannende tijd, maar het kan voor jou en je kitten ook stressvol zijn als je niet goed bent voorbereid. In dit artikel staan wat tips van deskundigen om ervoor te zorgen dat je kitten zich veilig en voorspoedig thuis zal voelen.

Je huis voorbereiden op je kitten

Een veilige omgeving creëren


Kittens zijn van nature nieuwsgierig, maar ze kunnen zich ook wat onzeker voelen wanneer ze in hun nieuwe huis aankomen. De gemakkelijkste manier om ze zich veilig te laten voelen is door ze eerst in een of twee kamers te laten wennen waar jij denkt dat ze de meeste tijd zullen doorbrengen (bijvoorbeeld de keuken of woonkamer).

Een kitten heeft van nature behoefte aan een plek om zich te verstoppen en tot rust te komen, dus zorg voor een afgedekte mand of een kartonnen doos en leg er een comfortabele deken in. Zet de mand op een plek waar je kitten niet wordt gestoord. Je kunt er ook wat kattenbrokjes in doen als beloning als je kitten er even in gaat liggen.

Sluit de ruimtes af waar ze onder kunnen kruipen en waar ze bang kunnen worden of klem kunnen komen te zitten (bijvoorbeeld onder keukenapparaten en kasten of achter de bank).

Zorg ervoor dat alle ramen en deuren dicht blijven om ontsnappingspogingen te voorkomen! Dit voorkomt ook dat je kitten tussen een dichtgaande deur terechtkomt of uit een raam valt en zichzelf ernstig verwondt.

Het is belangrijk dat je goed nadenkt over de dingen die je kitten interessant zou kunnen vinden en die gevaar kunnen opleveren (zoals scharen, draad of andere kleine, scherpe voorwerpen). Berg deze voorwerpen op in een kast of buiten bereik.

Denk ook na over je kamerplanten en andere mogelijk giftige materialen die in huis voorkomen. Een nieuwsgierige kitten kan gemakkelijk vergiftigd worden door op een giftige plant te kauwen of een druppel gevaarlijk schoonmaakmiddel op te likken.

 

De benodigdheden die je moet hebben


Je kitten zou, als deze bij je in huis komt, al moeten weten hoe hij de kattenbak moet gebruiken, maar zo niet, dan is het redelijk eenvoudig om het aan te leren. Probeer ervoor te zorgen dat je hetzelfde type kattenbak hebt als die waaraan je kitten al gewend is, en zet hem in een rustige en afgeschermde ruimte.

Het is belangrijk om aparte voedings- en drinkbakjes te hebben en deze horen zich niet in de buurt van de kattenbak van je kitten te bevinden. Het is voor je kat niet hygiënisch en ook niet aantrekkelijk om naast zijn toilet te moeten eten!

Het is een heel goed idee om je kitten van jongs af aan te laten wennen aan aanraking en vachtverzorging. Zorg voor zachte borstels die geschikt zijn voor kittenhaar en begin met een schema om ze te laten wennen aan dagelijks kammen, tandenpoetsen (met tandpasta voor katten), en laat ze eraan wennen dat de oren, ogen, mond, nagels, staart, etc. worden gecontroleerd. Dit helpt voor later in hun leven als ze naar de dierenarts moeten of als ze medicijnen nodig hebben of de nagels moeten worden geknipt.

Een krabpaal is nog een goede basisinvestering voor je kitten. Ze houden ervan om zich erlangs uit te rekken en hem te gebruiken om hun nagels scherp te maken. Er zijn ook krabpalen met een mand erop waar je kitten zich hoog boven de grond extra veilig voelt.

Je huis voorbereiden op je kitten

Het juiste speelgoed kiezen


Hengelspeelgoed is voor zowel kittens als katten het beste. Het beveiligt je vingers en tenen tegen plotselinge aanvallen en kan zorgen voor urenlang plezier en oefeningen, waarmee je kitten op een veilige manier zijn jachtvaardigheden leert te verbeteren. Gebruik hengelspeelgoed alleen onder toezicht.

Balletjes zijn eveneens goed speelgoed om je kat te leren spelen. Sommige kittens vinden het ook leuk om te leren hoe ze verfrommelde papierballetjes moeten terugbrengen!

Een lege doos zorgt ook voor eindeloos plezier en kan worden gebruikt voor verstoppertje spelen tussen jou en je kitten. Zorg er wel voor dat ze nergens in vast kunnen komen te zitten.

Leer je kat niet met koord of draad te spelen; dit kan worden ingeslikt en ernstige darmproblemen veroorzaken waarvoor ze geopereerd moeten worden.

Evenzo moet al het speelgoed groter dan het bekje van je kitten zijn en sterk genoeg zijn zodat het niet uit elkaar kan vallen. Op deze manier kan het niet per ongeluk worden ingeslikt of een verstikkingsgevaar vormen.

Ten slotte: veel plezier! Je kitten leren kennen en een emotionele band met hem krijgen is waarschijnlijk het leukste gedeelte van het hebben van een gezelschapskat.

Deel dit met mensen die je kent

EmailtwitterFB