De beslissing...

Een hond kiezen die bij u en uw levensstijl past is belangrijk, zowel voor u als voor uw huisdier. Kiest u voor een puppy of voor een volwassen hond? Een rashond of een hond van een gemengd ras? De hond zal tien jaar of langer uw leven met u delen, dus kunt u beter er zoveel mogelijk aandacht aan besteden en de verschillende mogelijkheden bekijken.

Stamboom of gekruist ras?

In Nederland​ alleen al zijn er meer dan 200 erkende rassen, zonder de prachtige gekruiste rassen en de eindeloze verscheidenheid van de gemengde rassen te rekenen. Het fokken van honden voor specifieke doeleinden heeft meer varianten opgeleverd dan bij andere diersoorten: vergelijk maar eens de grote verschillen tussen een kleine chihuahua en een grote Deense dog.

Het grote voordeel van een keuze voor een stamboom (een zuiver ras) is de voorspelbaarheid. De eigenschappen van de hond zijn dan vooraf gekend en u zult bijna zo goed als zeker zijn van zijn grootte, de lengte en de textuur van de vacht, zijn temperament, zijn niveau van vitaliteit en zijn aanleg voor ziekten.

In mindere mate hebben de gekruiste honden (die afstammen van ouders van een verschillend zuiver ras) ook wel voorspelbare kenmerken, maar het is vrijwel onmogelijk om te bepalen welke van de twee rassen dominant zal zijn. Zo kan bijvoorbeeld een kruising van een labrador en een bordercollie ofwel een zeer rustig temperament hebben ofwel boordevol energie zitten.

Honden van gemengde rassen (ook wel "bastaarden" genoemd) stammen af van een geslacht dat geen zuiver ras bevat. Uit sommige aanwijzingen kunnen wel de rassen worden onderscheiden waarvan sommigen afkomstig zijn, maar voor anderen is het absoluut onmogelijk om dit vast te stellen. Voor sommige mensen is dit een niet verwaarloosbaar voordeel is, want zij willen een originele en unieke hond bezitten. Uit genetisch oogpunt hebben gemengde rassen een betere gezondheid, omdat door de vermenging van de genen de risico's op erfelijke problemen aanzienlijk verkleind zijn.

Een pup of een volwassen hond?

Het is zo moeilijk om aan de schattige snoet van een kleine puppy te weerstaan! Toch is het misschien niet voor iedereen de ideale keuze. Een "adolescente" hond of een hond zonder thuis adopteren kan soms een beter alternatief zijn. Pups zijn schattig en u biedt hen de mogelijkheid om groot te worden in een liefdevolle thuis waar ze omringd zullen worden met affectie. U kunt hen ook alles aanleren wat voor u belangrijk lijkt in hun opvoeding. Maar zorgen voor een pup betekent ook dat u veel tijd aan hem zal moeten besteden. Om hem de basisregels van de hygiëne aan te leren, zult u veel met hem naar buiten moeten gaan en u zult waakzaam moeten zijn als u uw meubels en uw favoriete voorwerpen niet wenst te zien veranderen in kauwspeeltjes!

Volwassen honden zonder thuis kunnen buitengewone huisdieren worden en in de meeste gevallen kennen ze al de basisbeginselen van het trainen en het leven in groep. Vergeet echter dan niet dat de hond waarschijnlijk een"emotionele bagage" met zich meedraagt, wat betekent dat het tijd en geduld zal vergen voor hij zich kan aanpassen aan zijn nieuwe omgeving, zijn verlegenheid kan overwinnen en dat hij nog kleine momenten van agressie en andere problemen kan vertonen.

Mannetje of vrouwtje?

Als de kwestie van het geslacht ter sprake komt, zijn de meningen verdeeld en is het advies verschillend. Hoewel sommigen beweren dat vrouwtjes aanhankelijker en gemakkelijker te trainen zijn, zeggen anderen dan weer dat ze onafhankelijker en afstandelijker zijn. Mannetjes worden als agressiever beschouwd, maar sterilisatie kunnen hun temperament radicaal veranderen.

Wat hun geslacht ook is, niet-gesteriliseerde honden kunnen steeds voor problemen zorgen. De mannetjes hebben dan meer de neiging om op te zoek gaan naar loopse vrouwtjes. Vrouwtjes kunnen schijnzwanger zijn en zijn soms moeilijk onder controle te houden wanneer ze loops zijn. De kosten van een sterilisatie van een vrouwtje liggen aanzienlijk hoger dan die voor de sterilisatie van een mannetje, en de kosten kunnen nog groter zijn als het vrouwtje al zwanger is. Om erachter te komen of een mannetje of een vrouwtje het beste past bij u en uw levensstijl kunt u inlichtingen inwinnen bij fokkers en andere specialisten zoals dierenartsen, ethologen en trainers.

Fokkers of erkende plaatsingscentra?

Als u de voorkeur geeft aan een stamboom of een gekruist ras, dan gaat u best naar een erkende fokker. Neem contact op met het secretariaat van een fokcentrum dat u een lijst van beschikbare nesten kan geven of u in contact kan brengen met fokkers in uw regio. Een hond uit een dierenasiel of uit een erkend dierenbeschermingsasiel adopteren kan bijzonder dankbaar zijn voor u. Duizenden honden wachten en hopen dat op een dag iemand komt om hen een tweede kans te geven als huisdier. Vaak hebben ze hun baasje of hun thuis verloren, zonder er zelf schuld aan te hebben. Erkende centra evalueren en kennen de honden die ze bij hen met zorgen hebben omringd. Ze zijn in staat om u te begeleiden bij uw keuze voor een hond met een persoonlijkheid die het best bij u, uw gezin en uw levensstijl past.

Soms moet u geduldig zijn en contact opnemen met verschillende asielen of zelfs elders in andere regio's zoeken.