Your Pet, Our Passion.
Beneful logo
Buiten spelen met honden
Meisje met een hond.

Intelligentiespellen voor je hond

Leestijd: 4 min
Beneful logo
Aangeboden door Beneful

Klassieke spelletjes zoals 'apporteren' zijn erg leuk voor jou en je hond, maar beweging draait niet alleen maar om rondrennen. Mentale oefening is ook belangrijk, want het helpt tegen verveling en je hond leert geweldige nieuwe vaardigheden. 

Intelligentiespelletjes kunnen je hond scherp houden als het te regenachtig is om buiten te spelen. Die spelletjes zijn geweldig voor honden van alle leeftijden. Bij puppy's vormen ze een uitdaging voor hun ontwikkelende hersenen en een stimulans om nieuwe vaardigheden te leren. Bij volwassen honden zorgen ze voor extra prikkels en ze kunnen zelfs oudere honden helpen om alert en actief te blijven. 

We hebben vijf van onze favoriete hersenkrakers voor honden op een rijtje gezet. 

1. Schatzoeken 

Dit is een geweldig spel om het denkvermogen van je hond te testen! Verstop stukjes van de favoriete traktatie van je hond in huis (of, als het buiten lekker is, in de tuin) en laat ze op jacht gaan naar een smakelijke beloning. Je hond zal zijn neus moeten gebruiken om de schat op het spoor te komen. 

Elke keer als je dit spelletje met je hond speelt, verstop je de traktaties op een moeilijkere plaats. Zo houd je de spanning erin. Als je hond graag geursporen volgt (bijvoorbeeld als je een jachthond hebt), laat dan een spoor rond het huis of de tuin achter dat hij kan volgen. Neem gewoon een lekker ruikende traktatie, raak ermee oppervlakken in huis of in de tuin aan in een ononderbroken spoor, en verstop het aan het einde.

2. Speelgoed om het brein te trainen

Een heel eenvoudig hersenspelletje voor honden is een traktatie verstoppen in een speciaal speeltje. Er zijn veel speeltjes te koop voor dit doel. Je stopt er gewoon wat van de favoriete traktatie van je hond in en kijkt hoe hij het eruit probeert te krijgen.

Ze kunnen het speelgoed op een bepaalde manier rollen, erin bijten, of louter op doorzettingsvermogen aan de slag gaan. Welk speeltje je ook kiest, het helpt om hun traktaties of voeding over een langere periode te verspreiden en het houdt hen bezig.

3. Een trucje of twee

Je hond een of twee trucjes leren is een geweldige manier om quality time met hen door te brengen en hun hersenen aan het werk te zetten. Leer je hond voorwerpen te herkennen, je pantoffels te halen of op commando om te rollen.

Deze hersenspelletjes voor honden maken niet alleen indruk op mensen, maar maken ook het geheugen en de aandacht van je hond scherper!  

4. Balletje, balletje 

Dit spel is geweldig om je hond aan te moedigen je goed in de gaten te houden. Alles wat je nodig hebt zijn drie bekertjes en een traktatie, zoals een hondensnack. 

Voordat je met het hersenspel begint, moet je ervoor zorgen dat elk bekertje naar een traktatie ruikt. Dit kun je doen door de traktatie rond de binnenrand van elk bekertje te vegen. Terwijl je hond naar je kijkt, leg je de traktatie onder een van de omgekeerde bekertjes en zet je de andere omgekeerde bekertjes ernaast. 

Schuif nu de bekertjes door elkaar terwijl je hond toekijkt, en laat hem met zijn poot of neus proberen het juiste bekertje om te draaien. Als hij het verkeerde bekertje kiest, laat je hond dan het snoepje zien, maar geef het hem niet. Hussel opnieuw en laat je hond blijven proberen tot hij het juiste bekertje heeft kunnen onthouden! 

5. Geavanceerde hersenkraker voor honden - zelfstandig denken 

Dit geavanceerde hersenspel voor honden stimuleert zelfstandig denken. Je hond wordt beloond voor het uitproberen van nieuwe 'trucjes' die hij zelf heeft bedacht. Dit is een geweldige manier om hun vindingrijkheid aan te moedigen. 

Geef je hond iets tamelijk onbekends om mee te werken (zoals een stoel), en zeg 'truc' tegen hem. Als je hond iets met het voorwerp doet, bijvoorbeeld eraan snuffelen, geef je hem een traktatie. 

Geef het 'truc' commando nog een keer. Telkens als je hond iets nieuws doet, zoals de stoel duwen, geef je weer een traktatie. 

Blijf hem het commando geven, en beloon je hond elke keer als hij met iets nieuws komen. Als hij hetzelfde gedrag herhaalt, zoals een tweede keer tegen de stoel duwen, negeer hem dan gewoon en geef de beloning niet. 

Na een tijdje snapt je hond dat als hij iets nieuws probeert na het commando 'truc', hij iets lekkers krijgt. Al gauw bedenkt hij allerlei inventieve manieren om zijn traktatie te verdienen, zoals op de stoel springen of zich eronder wurmen. 

Als je al deze hersenspelletjes voor honden onder de knie hebt, verzin dan zelf nieuwe uitdagingen voor je hond. Als je een geweldig spel hebt bedacht, laat het ons dan weten! 

Gerelateerde artikelen

Beneful