Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Your Pet, Our Passion.
west highland white terrier op de bank

Dit zijn onze tips om ervoor te zorgen dat je hond veilig is met Kerstmis!

Leestijd: 7 min

Een veilige kerst voor honden

De kersttijd betekent plezier en vrolijkheid voor het hele gezin - ook voor je hond! Maar er schuilen ook veel potentiële gevaren en stressfactoren voor je hond in deze periode. Als je ervoor wilt zorgen dat je hond deze kerst gelukkig en veilig is, lees dan onze tips.

De kerstperiode is een tijd van veel plezier voor het hele gezin en dat geldt (meestal) ook voor je hond! Er zijn veel honden die graag de feestdagen met ons vieren en de hele tijd kattenkwaad uithalen - zoals stiekem je kerstkoekjes opeten of de boom omgooien. En hoewel dit allemaal leuk lijkt, zijn er ook een heleboel potentiële gevaren waar je op moet letten.

Met Kerstmis in aantocht vraag je je misschien af hoe je ervoor kunt zorgen dat de Kerst van je hond net zo vrolijk is als jouw Kerst. Daarom hebben we deze gids samengesteld om je hond deze feestdagen veilig en gelukkig te houden.

Honden en kerstbomen

Zoals je weet, is een van de grootste kersttradities dat je een boom in huis haalt, en voor je hond is dit een droom die uitkomt. Je viervoeter kijkt naar de boom en zijn ogen gaan stralen bij de gedachte aan onbeperkte takken om op te kauwen. En als je een reu hebt, ziet hij een perfect nieuw plekje om een plasje te doen. Sommige baasjes zijn zo gelukkig dat ze een hond hebben die zich niet laat afschrikken door deze nieuwe aanwinst, maar als je een viervoeter hebt die het gewoon niet kan laten, dan heb je een hondbestendige kerstboom nodig. Hier moet je op letten.

Sprookjesachtige kerstverlichting

Een van de gevaarlijke elementen voor honden en kerstbomen zijn de twinkelende lichtjes in de boom. Ze zien er misschien onschuldig uit, maar sommige honden zien de snoeren als glimmend nieuw kauwspeelgoed - wat het vaakst voorkomt bij jongere honden of puppy's. Als je een onstuimige pup hebt die graag speelt, kan hij verstrikt raken in de snoeren.

Er is een gemakkelijke manier om te voorkomen dat je hond gewond raakt door kerstboomverlichting. Bind losse snoeren vast met een kabelbinder en trek altijd de stekker uit het stopcontact als je weggaat. Als je de lampjes graag altijd aan wilt laten, kies dan voor verlichting op batterijen en zorg ervoor dat je de batterijen op een plek zet waar je hond niet bij kan.

Kerstballen en hangende decoraties

Een andere manier om je kerstboom hondproof te maken is door ervoor te zorgen dat je alleen veilige decoraties koopt. Vermijd kerstslingers en engelenhaar in je boom, want als je hond dit opeet, kan het een verstopping in zijn maag veroorzaken. Glazen kerstballen zijn ook een slecht idee als je een onstuimige hond hebt, omdat ze kunnen versplinteren en zo je huisdier kunnen verwonden. Kies in plaats daarvan voor niet-giftige kunststof of houten decoraties.

Als je duurdere ornamenten hebt die onmisbaar zijn in je boom, bevestig ze dan zo hoog dat je hond en zijn kwispelende staart er niet bij kunnen. Hang ook geen eetbare versieringen zoals chocolade of zuurstokken in de boom, want die zijn erg giftig voor honden en de meeste honden kunnen er geen weerstand aan bieden.

De kerstboom omgooien

Als je hond het heerlijk vindt om met je kerstboom te spelen, heb je waarschijnlijk een oplossing nodig om te voorkomen dat de boom midden in je woonkamer omvalt. De beste manier om dit te doen is door een zware standaard te kopen of de standaard met gewichten te verzwaren om de boom veilig op zijn plaats te houden.

Als je het extra veilig wilt doen, kun je de kerstboom aan het plafond of de muur verankeren.

Cadeautjes onder de boom

Een kerstboom, omringd door ingepakte cadeautjes met een strik eromheen, mag dan een feestelijk gezicht zijn, het kan ook een te grote verleiding zijn voor je hond. Houd de pakjes uit het zicht tot de dag zelf, en zorg er dan altijd voor dat je je hond in de gaten houdt - anders pakt hij misschien wel aan een cadeautje of twee alvast uit! Leg de kerstcadeautjes voor je hond ook nooit onder de boom, ze wachten echt niet geduldig tot de dag zelf om te snuffelen naar lekkere traktaties.

Zijn kerstbomen giftig voor honden?

Ja, sommige dennenbomen produceren oliën die licht giftig zijn en als ze worden ingeslikt kan je hond gaan braken of overmatig kwijlen. Daarnaast zijn de scherpe naalden een extra bron van zorg, omdat er een klein risico bestaat dat als ze worden ingeslikt, ze inwendige schade kunnen veroorzaken. Het komt echter zelden voor dat een hond zoveel naalden en/of takjes van een kerstboom eet om problemen te veroorzaken.

Als je een echte kerstboom wilt kopen, kun je het beste kiezen voor een variant die geen naalden laat vallen. Als losse naalden in de poten van je hond terechtkomen, kan dat erg pijnlijk zijn. Ook omdat sommige kerstbomen licht giftig zijn, kun je ze het beste in een aparte kamer zetten, waar je hond niet in kan zonder dat er iemand bij is.

Andere kerstgevaren voor honden

Niet alleen de kerstboom kan een gevaar zijn tijdens de feestdagen, er zijn nog veel meer dingen waar je op moet letten.

Het kerstdiner

Er zijn veel voedingsmiddelen die giftig zijn voor je hond, zoals chocolade, druiven en rozijnen (ingrediënt van kerstpuddingen en gehaktbrood). Veel hondeneigenaren denken dat het voeren van een stukje kip of kalkoen een leuke verrassing is, maar deze restjes kunnen kleine botjes bevatten die gevaarlijk zijn - controleer het vlees altijd goed voordat je het aan je hond geeft. Als je je hond een kerstdiner wilt geven, lees dan ons artikel voor informatie over wat wel en niet mag.

Feestelijke bloemen

Feestelijke planten en bloemen zien er prachtig uit in ons huis, maar helaas zijn veel van deze planten giftig voor honden. De kerstster, die in veel kransen en arrangementen wordt gebruikt, kan irritatie aan maag en mond veroorzaken, terwijl hulst en de bessen van de Europese maretak ook giftig zijn en maagklachten kunnen veroorzaken. Amerikaanse maretak daarentegen is zeer giftig. Bovendien kan klimop, dat ook vaak in kransen wordt gebruikt, misselijkheid veroorzaken en huidirritatie zoals contactallergie.
 

Christmas crackers

Christmas crackers vormen een vast deel van kerstdiners, maar de harde knallen kunnen erg beangstigend zijn voor je hond.

Zet je hond in een andere kamer of in de tuin voordat de crackers afgaan. Pas ook op voor kleine rommel die uit de crackers vliegt. Dit kan op de vloer belanden waar je hond het kan opeten.

Vrienden en familie op bezoek

Waarschijnlijk krijg je tijdens de feestdagen veel vrienden en familie op bezoek en dat kan behoorlijk overweldigend zijn voor je hond - vooral als hij dat niet gewend is. Maak een plekje waar hij even weg van alles kan zijn, leg een deken neer en zet eten en water klaar. Op die manier kan jouw hond, als hij zich gestrest voelt door alle vrolijkheid, naar zijn rustige, eigen plekje gaan.

Hoe voorkom je dat je hond gasten bijt tijdens Kerstmis? 

Kerstmis is een magische tijd voor iedereen. Vrienden en familie komen samen om te eten en te drinken en cadeaus uit te wisselen. Kinderen zijn opgewonden, volwassenen zijn vaak druk afgeleid terwijl ze alles perfect proberen te maken voor het gezin, en het huis zit vol familie die eten, drinken en heel vrolijk zijn! Ondanks al dit plezier en genot is dit de tijd van het jaar waarin de meeste hondenbeten in huis plaatsvinden - en in de meeste gevallen zijn de slachtoffers jonge kinderen. 

Waarom hondenbeten vaker voorkomen tijdens Kerstmis? 

Met een beetje nadenken is het niet moeilijk te begrijpen waarom - en gelukkig is het met deze kennis gemakkelijk te voorkomen en ervoor te zorgen dat iedereen een gelukkig kerstfeest heeft. Ten eerste zijn de kinderen allemaal thuis (en zijn ze vaak in huis met veel van hun vrienden die je hond misschien nog nooit heeft ontmoet) - en niet alleen dat, ze kunnen ook druk en opgewonden zijn. Kerstmis komt eraan! Het normaal voorspelbare huis van je hond is een scène van onrust geworden. Er liggen overal dingenslingers en glitter lijken alles te bedekken, en nog belangrijker, iemand heeft een boom binnengebracht - en in tegenstelling tot elke andere boom, is de hond verboden om eraan te komen, eraan te knagen - en erop plassen lijkt absoluut uit den boze! Er zijn onverwachte bezoekers in huis. En alsof dat nog niet genoeg is, is het weer niet geweldig - en dus krijgt de hond waarschijnlijk minder lichaamsbeweging dan normaal - vooral omdat de volwassenen in de weer zijn om ervoor te zorgen dat alles klaar is voor de grote dag, en de hond daarbij niet betrekken, of zelfs lijken te herinneren dat de hond bestaat. De meeste goed gesocialiseerde gezinshonden kunnen omgaan met de tijdelijke gekte van Kerstmis - en velen genieten er zelfs van - maar voor een verrassend groot aantal is het stressvol en zorgwekkend. Honden houden van routine en voorspelbaarheid, maar in het scenario van de Honden-Nachtmerrie voor Kerstmis heeft de hond onvoldoende lichaamsbeweging gehad, is overprikkeld en onvoldoende onder toezicht van een volwassene. Een doemscenario. 

Hoe voorkom je dat de hond bijt? 

Dus hoe zorg je ervoor dat jullie allemaal een vrolijk kerstfeest hebben?
1.    Onthoud dat de behoeften van je hond niet stoppen tijdens de feestdagen. Zorg ervoor dat ze voldoende beweging, mentale stimulatie - en inderdaad jouw aandacht - krijgen, net zoals altijd... hoe druk je het ook hebt. Je hebt je aangemeld voor 24/7 hondenbezit en dit geldt ook voor Kerstmis!
2.    Probeer de routine van je hond hetzelfde te houden als altijd. Het is voor een hond gemakkelijker om met het onverwachte om te gaan als ze de rest van de tijd voorspelbaarheid hebben.
3.    Houd toezicht op alle interacties tussen kinderen en honden. Dit geldt zowel voor je eigen kinderen als vreemde kinderen. Als je dit niet kunt, gebruik dan traphekjes om ze gescheiden te houden - of houd de hond gewoon bij je. Zorg ervoor dat je weet waar iedereen is - hoe moeilijk het ook kan zijn om bij te houden!
4.    Let op tekenen dat je hond gestrest raakt. Honden kunnen je niet vertellen wanneer ze zich zorgen beginnen te maken of angstig worden, dus je moet letten op die kenmerkende lichaamstaal signalen. Dit kunnen subtiele tekenen zijn zoals likken van de lippen of geeuwen - of het kunnen meer duidelijke signalen zijn zoals spanning, er bezorgd uitzien, verlaagde lichaamstaal of pogingen om zich te verstoppen of zich gewoon terug te trekken uit de chaos.
5.    Laat niemand - kind of volwassene - je hond ruw of ongepast behandelen. Niet hardhandig knuffelen of ruw spel. Dit is vooral belangrijk wanneer er alcohol in het spel is, want vanuit het perspectief van een hond gedragen dronken mensen zich zeer onvoorspelbaar. 
6.    Zorg voor een 'veilige ruimte' voor je hond waar hij naartoe kan gaan en niet gestoord wordt. Gebruik deze ruimte altijd wanneer het chaotisch en lawaaierig wordt - of wanneer je geen supervisie kunt hebben over je hond - en zorg ervoor dat de hond een speciale traktatie heeft om zijn 'plekje' speciaal te laten voelen en niet alsof hij buitengesloten is van het plezier. 

Misschien wel het belangrijkste wat je kunt doen, is ervoor zorgen dat je elke dag wat 'hondentijd' hebt. Tijd waarin je de gekte van het seizoen vergeet en je volledig op je hond richt, ervoor zorgt dat je hem geeft wat hij nodig heeft om gezond en gelukkig te zijn. Dit is het allerbeste kerstcadeau dat je je hond kunt geven - jouw tijd en liefde. 

Opmerking: Als je je zorgen maakt dat je hond agressief kan reageren op familieleden of bezoekers, raadpleeg dan een gekwalificeerde en ervaren gedragstherapeut voor hulp.

Dit zijn onze tips om de kerst van je hond veilig en gelukkig te laten verlopen. Heb je ook een kat? Lees hierna ons artikel over een veilige kerst voor katten.