Moet ik mijn kat binnen houden?

Moet ik mijn kat binnen houden?

Moet ik mijn kat binnen houden?

Moet ik mijn kat binnen houden?

Moet ik mijn kat binnen houden?

Moet ik mijn kat binnen houden?
31/07/2018

Moet ik mijn kat binnen houden?

De meeste kattenbezitters in Europa geven hun kat de vrijheid om naar buiten te gaan en verzorgen en voeren hun kat wanneer deze thuiskomt. Andere kattenbezitters kiezen ervoor om hun kat volledig binnenshuis te laten leven. Dit artikel geeft zowel positieve als negatieve kanten van een huiskat weer.

Moet ik mijn kat binnen houden?

De voordelen van binnenblijven


Pas met de komst van het kattenbakgrit in de jaren vijftig konden katteneigenaren ervoor kiezen om hun kat binnen te houden. Sindsdien is gebleken dat binnenkatten gemiddeld langer leven dan katten die ook naar buiten mogen. Dit is omdat binnenkatten minder kans lopen op:


  • Diefstal: kostbare raskatten die als huisdier worden gehouden, worden steeds vaker gestolen
  • Vermissing: buitenkatten worden soms onbedoeld opgesloten in een garage, schuur of zelfs de kofferbak van een auto en raken zo vermist.
  • Verkeersongelukken: dit is een veelvoorkomende doodsoorzaak bij katten, zeker bij jonge katten die nog de gevaren van het verkeer moeten leren kennen.
  • Roofdieren: binnenkatten worden beschermd tegen vossen en andere roofdieren
  • Gevechten: tenzij ze het aan de stok krijgen met hun huisgenoten, zullen binnenkatten vechtpartijen natuurlijk vermijden!
  • Vergiftiging: hoewel dit zeldzaam is, kunnen sommige buitenkatten ongewild giftige stoffen binnenkrijgen, zoals antivries of rattengif
  • Infectieziekten: veel infectieziekten kunnen alleen door direct contact van de ene op de andere kat worden overgedragen. Als je hem binnenhoudt, is je kat hiertegen beschermd. Sommige organismen en zelfs parasieten kunnen echter via de schoenen of kleding van mensen in huis belanden.

 

Katten op leeftijd geven soms ook de voorkeur aan het comfort en de veiligheid die binnen blijven biedt.


De voordelen van een buitenkat


Ondanks de voordelen van het leven binnenshuis, biedt het leven buitenshuis ook voordelen voor je kat.

De voornaamste hiervan zijn de gezondheid en het geestelijke welzijn je kat. Katten zijn gemaakt om te jagen en hun territorium af te bakenen. Ze gebruiken hun uitstekende reukzin, gehoor, tastvermogen en speciale gezichtsvermogen om op prooidieren te jagen.

Katten die naar buiten mogen hebben meer gelegenheid om normaal kattengedrag te vertonen. Waarschijnlijk is dit de reden dat buitenkatten minder vaak psychische of gedragsproblemen vertonen dan binnenkatten. Omdat buitenkatten ook meer lichaamsbeweging krijgen, hebben zij minder kans op overgewicht en de gezondheidsproblemen die dat met zich meebrengt.

Open configuration options Open configuration options De voordelen van een buitenkat

Het is je eigen keus


Met voor- en nadelen aan beide kanten, is er geen goed of fout als het gaat om het kiezen van een binnen- of buitenkat. Wat je ook kiest, het belangrijkste is om je kat te voorzien van hoogwaardige zorg, goede voeding en veel stimulatie om mentaal welzijn te ondersteunen.

Deel dit met mensen die je kent

EmailtwitterFB