Een kleine hond voeden

Kleine honden compenseren hun kleine gestalte vaak met een sterke persoonlijkheid. Hun energiebehoeften zijn ook omgekeerd evenredig met hun kleine afmetingen. De verhouding tussen oppervlakte en lichaamsmassa is bij kleine honden groter dan bij hun grotere familiegenoten. Anders gezegd: zij hebben dus een veel snellere stofwisseling en verbranden veel sneller energie. Zo vraagt een dwergspitz twee keer zoveel calorieën per pond dan een Deense dog!

Hoe meer doen met minder?

Kleine rassen hebben uiteraard van nature uit een kleine mond en een kleine maag. Maar deze fysieke kenmerken kunnen problematisch zijn vanwege hun hoge energiebehoefte! Omdat ze een kleine maag hebben, kunnen kleine honden geen grote hoeveelheden voedsel in één keer verteren. Verminder dus de hoeveelheden voedsel die u uw hond geeft, maar geef hem wel vaker eten. Volwassen honden van kleine rassen moeten vaak twee tot vier keer per dag eten om aan hun specifieke behoeften aan voedingsstoffen en calorieën te voldoen.

Maar weersta aan de verleiding om keukenrestjes of tafelrestjes te geven om zijn honger helemaal weg te werken. Hondenvoer dat speciaal is ontwikkeld voor kleine rassen vormt een veel gezonder alternatief. Hondenvoer voor kleine rassen bevat hoogwaardige eiwitten, vetten en extra koolhydraten, geconcentreerd in kleine hapjes om het kauwen aan te moedigen en de spijsvertering te verbeteren.

Jong en oud

Kleine honden hebben een groot voordeel: ze groeien veel sneller en worden langzamer ouder. Puppy's van kleine rassen beginnen met het spenen na drie of vier weken en worden na een jaar als volwassenen beschouwd. Voor hun grote broers duurt het echter twee keer zo lang om volwassen te worden. Grote rassen hebben ook de neiging om sneller ouder te worden. Sommige honden worden al als oud beschouwd vanaf hun vijfde jaar.

Maar let op! Kleine rassen hebben duidelijk de neiging om moeilijke eters te zijn, vooral als hun baasje makkelijk toegeeft. Om te voorkomen dat uw hond een moeilijke eter wordt, kunt u zich best tijdens het hele volwassen leven van uw hond houden aan een strikte voedingsroutine.

Purina-merken voor kleine honden

Verschillende Purina-merken bieden voeding voor volwassen honden en voor puppy's die speciaal ontwikkeld is om te voldoen aan de behoeften van kleine rassen. Elk merk is het resultaat van de laatste wetenschappelijke ontwikkelingen op het gebied van kwaliteit, smaak en voeding.