COVID-19 en honden en katten: wat je moet weten

Met het uitbreken van het coronavirus vragen veel huisdierbezitters zich af wat deze nieuwe situatie voor hen en hun huisdieren betekent. Ontdek alles wat je moet weten over de zorg voor jouw huisdieren en hoe je voor ze kunt zorgen als je vermoedt dat je bent geïnfecteerd of de diagnose COVID-19 hebt gekregen.
women with pet
women with pet
women with pet

De nieuwe COVID-pandemie is overal in het nieuws en mensen maken zich zorgen over veel dingen in het dagelijks leven - en dat geldt ook voor onze geliefde huisdieren. Bij Purina geloven wij dat huisdieren en mensen elkaar aanvullen - onze viervoeters maken deel uit van onze families en het is niet meer dan normaal dat we ons zorgen maken over hun gezondheid en welzijn.

Bij Purina heeft ons team van toegewijde dierenartsen informatie verzameld om antwoord te geven op al jouw vragen.

Tips hoe je samen gezond blijft

We raden je aan om extra voorzorgsmaatregelen te nemen voor de veiligheid van mens en dier. Voor actuele informatie bezoek de website van het RIVM.

1. Neem hygiëne in acht: besmette personen moeten proberen zo weinig mogelijk contact te zoeken. Zowel besmette als gezonde mensen wordt aangeraden om kussen of likken door hun huisdier en eten met ze te delen zoveel mogelijk te vermijden.

2. Spreek af dat iemand voor jouw huisdier zorgt voor het geval dat je ziek wordt. Maak als extra voorzorgsmaatregel een briefje en leg deze op een zichtbare plaats (en/of in je portemonnee) met informatie over wie er dan voor jouw huisdier moet zorgen.

3. Was de poten van je hond als je terugkomt van een wandeling. Het wordt aangeraden om je hond helemaal te wassen aan het begin van een quarantaine, bij voorkeur met een milde desinfecterende shampoo.

4. Voorkom dat je eigen dieren contact hebben met andere mensen: houd tijdens wandelingen een veilige afstand, minimaal 1,5 meter conform de richtlijnen van het RIVM.

5. Als je met je huisdier naar de dierenarts moet, bel hem/haar dan eerst op. Als je huisdier in aanraking is geweest met iemand die COVID-19 heeft, is het belangrijk dat je dierenarts dit weet zodat hij/zij een aparte ruimte kan voorbereiden of je wellicht telefonisch kan helpen.

6. Zorg ervoor dat je voldoende diervoeding en verzorgingsproducten in huis hebt in het geval van een thuisquarantaine. Bedenk dat andere mensen ook diervoeding nodig hebben, koop alleen wat je nodig hebt voor de verwachte quarantaine periode!

dog

Hoe zorg je voor je huisdier als je ziek wordt?

Kijk voor actuele informatie op de website van het RIVM. Als je als huisdierbezitter de diagnose krijgt, dat je bent geïnfecteerd, wordt aanbevolen dat je zo weinig mogelijk contact hebt met je huisdier en dat je de zorg overdraagt aan iemand anders uit jouw huishouden.

Als dit niet mogelijk is, beperk dan het contact en was je handen voor en na contact met je huisdier en voor en na het eten geven. Vermijd spelletjes, het delen van eten en andere interactie met je dier die kunnen resulteren in 'kussen en likken'. Er is tot nu toe beperkt bewijs dat huisdieren het virus kunnen oplopen en geen bewijs dat ze het kunnen verspreiden.

Voor mensen geldt dat als ons immuunsysteem verzwakt is, we gemakkelijk andere ziekteveroorzakers van dieren overnemen waar we normaal gesproken niet gevoelig voor zijn. Geef je huisdieren daarom geen rauw vlees of andere rauwe diervoeding tijdens deze epidemie.

Kan ik de hond uitlaten?

Kijk voor actuele informatie op de website van het RIVM. Als je geen klachten hebt, zoals koorts, hoest of verkoudheidsklachten, kun je gewoon je hond uitlaten. Maar zorg ervoor dat je de minimale afstand van 1,5 meter tot andere mensen in acht neemt en vermijd drukke gebieden.

Het is ook een goed idee om tijdens het wandelen een flesje handdesinfectiemiddel mee te nemen en deze te gebruiken nadat je hondenpoep hebt opgepakt en je huisdier hebt aangeraakt.

Naast wandelen kun je ook binnen of in de tuin spelletjes doen met jouw hond om hem bezig te houden.

Kan mijn kat nog naar buiten?

Kijk voor actuele informatie op de website van het RIVM. Je kunt jouw kat nog gewoon buiten laten rondlopen. Je zou kunnen overwegen om hun pootjes af ​​te vegen met een doek wanneer ze weer binnenkomen. Als je tot een risicogroep behoort of als je bezorgd bent, overweeg dan om je kat een tijdje binnen te houden om het risico te verminderen.

Er is ook genoeg om binnen te doen om je kat mentaal te stimuleren, zoals het organiseren van 'speurtochten' met brokjes of andere spelletjes.

Voedingstips

1. Als je onverhoopt niet de gebruikelijke diervoeding kan kopen voor jouw huisdier, probeer dan om de voeding niet opeens te veranderen, maar dat uit te spreiden over 3-7 dagen.

2. Laat eten niet in de bak liggen: vochtig eten is een potentiële bron van infecties en ziekteveroorzakers.

3. Afhankelijk van de samenstelling mag het aantal snacks niet meer zijn dan 10% van de dagelijkse hoeveelheid. We snappen dat het verleidelijk is om je huisdier traktaties te geven in plaats van knuffels, zeker als je minder contact mag hebben. Maar het is belangrijk om de voedingsrichtlijnen te blijven volgen en je huisdier gezond te houden.

4. Zorg ervoor dat je huisdier altijd toegang heeft tot vers drinkwater: minimaal 40-60 ml per kg lichaamsgewicht per dag.

eating

Zorg er voor dat je je houdt aan de adviezen en maatregelen van de overheid. Kijk hiervoor op de website van het RIVM. We raden je ook aan om de nieuwsberichten van officiële en betrouwbare instanties zoals WSAVA, WHO en de OIE in de gaten te houden. We ontvangen regelmatig updates van gezondheidsexperts, waaronder deze bronnen, en zullen als zodanig onze informatie bijwerken indien nodig.