Your Pet, Our Passion.
spelende kat

Spelen met je kat & kattenspeeltjes

Leestijd: 7 min

Katten en kittens zijn van nature speels, ze zijn dol op interacie met jou! Het is echt leuk te zien hoe katten genieten van het spelen! Spelen heeft ook tal van voordelen voor je kat, waaronder het stimuleren van lichaamsbeweging, het opbouwen van een band tussen jullie twee en het beantwoordt aan zijn natuurlijke jachtinstinct.

Maar het belangrijkst van al is dat spelen met je kat gewoon een ongelofelijk leuke activiteit is voor jullie allebei. In deze handige gids boordevol nuttige informatie kom je te weten welk speelgoed katten leuk vinden en waarom katten zo dol zijn op spelen. Lees verder om alles te ontdekken.

Waarom spelen katten graag?

Om te begrijpen waarom katten zo graag spelen moet je teruggaan naar de voorouders van de huiskat. Wat lijkt op 'spelen' is eigenlijk het leren van vitale overlevingsvaardigheden, zoals het besluipen, achtervolgen en bespringen van prooien. Hoewel onze huiskatten deze jachtvaardigheden niet meer nodig hebben om te overleven, dragen ze dat oeroude instinct nog wel in zich.

Kittens beginnen met spelen als ze vier weken oud zijn. Je zult merken dat ze het grootste deel van hun tijd doorbrengen met stoeien met andere kittens - zo ontdekken ze de sociale rangorde. Vanaf de leeftijd van zeven tot acht weken verschuift hun aandacht naar jachtspelletjes met levenloze voorwerpen.
 

Voordelen van spelen met je kat

Spelen is niet alleen een leuk onderdeel van het leven met je kat, het is eigenlijk een essentieel aspect dat haar helpt om emotioneel en fysiek gezond te blijven. Enkele van de belangrijkste voordelen van spelen met kittens zijn:

Helpen bij het uiten van hun jachtinstincten

Spelen helpt katten en kittens bij het uiten van hun natuurlijke jachtinstincten. Dat stimuleert hun geest en is een uitstekende vorm van lichaamsbeweging voor de kat. De beste kattenspeeltjes moedigen jachtgedrag aan: speelhengels en kleine, zachte speeltjes die je over de grond kunt rollen om hun aandacht te trekken en die ze achterna kunnen zitten en kunnen bespringen.

Mentale en fysieke stimulatie

Slechts 20 minuten per dag spelen zorgt voor veel mentale stimulatie en belangrijke lichaamsbeweging voor je kat. Bovendien versterk je zo ook de band tussen jullie twee. Spelen is essentieel voor binnenkatten om ervoor te zorgen dat ze de energie verbruiken die buitenkatten normaal gesproken gebruiken bij het verkennen van hun territorium en het jagen op prooien.

Het is ook belangrijk om te weten dat binnenkatten een langere speeltijd nodig kunnen hebben, of een paar speelsessies verspreid over de dag. Als je meer dan één kat hebt en je katten graag met elkaar spelen of als je kat al wat ouder en minder actief is, kan ook een korte speelsessie volstaan.

De beste speeltijd voor je kitten of kat is meestal i‘s morgens vroeg en ‘s avonds laat. houd dus nog een speelsessie voordat je naar bed gaat, zodat je kitten of kat net zo uitgeput is als jij en niet 's nachts begint te miauwen. 

Spelen als een vorm van kattengymnastiek

We weten allemaal dat honden veel energie verbranden door achter ballen aan te rennen, hondensport of uitgelaten te worden, maar voor katten liggen de kaarten anders. Er zijn niet veel mensen die met hun kat gaan wandelen. Een groot deel van de tijd is je kat helemaal vrij om te doen en laten wat hij wil. Hij kan de tuin verkennen of ook lekker liggen luieren in de zon. Wat kan jij doen om ervoor te zorgen dat je kat genoeg lichaamsbeweging krijgt?

Het antwoord is simpel: ga met je kat spelen en plezier beleven! Van jongs af aan tot op hoge leeftijd vinden katten het heerlijk om van alles en nog wat te vangen, achterna te zitten en te bespringen! Spelen met je kat is een van de leukste aspecten van het hebben van een kat.

Waarom zou je verstoppertje spelen met katten?

Je kat heeft veel natuurlijke intelligentie die gestimuleerd moet worden om je kat tevreden te houden. Een van de beste manieren om dat te doen is door je kat te laten ‘jagen’ op zijn eten.

Een kat die zijn eten op een gemakkelijke of ‘saaie’ manier voorgeschoteld krijgt, zal iets anders zoeken om zich te amuseren en misschien zijn klauwen zetten in je sofa, om je aandacht te trekken, of spelen met dingen waar hij beter afblijft. Als je niet oppast, kan dat uitgroeien tot probleemgedrag.

Huisdieren die zich vervelen, kunnen ook veel slapen. Hoe lustelozer ze worden, oe minder ze aangezet kunnen worden tot beweging, wat leidt tot meer gewichtstoename. In plaats van in die vicieuze cirkel terecht te komen, kan je beter een spelletje maken van het verstoppen van zijn eten. Eten staat dan gelijk aan lichaamsbeweging, net zoals dat bij wilde katten het geval is.

Als je van de maaltijd van je kat speeltijd maakt, zal hij zich nooit vervelen tijdens het avondeten - en beleven jullie waarschijnlijk veel plezier samen!

5 van de beste kattenspeeltjes voor katten

Er is een enorme keuze aan speeltjes voor katten, dus je zult zeker iets vinden waar je kat dol op zal zijn om mee te spelen. Hier zijn enkele van de beste kattenspeeltjes om hun zintuigen te stimuleren:

1.    Hengels

Kattenhengels zijn favoriete speeltjes voor katten. Je vindt ze meestal met speeltjes eraan bevestigd. Ze zijn een geweldige manier om met je kat te spelen, omdat je de lijn kunt bewegen wat erg verleidelijk voor ze is! Hengels zijn enkele van de beste speeltjes voor kittens en katten, omdat ze helpen bij het ontwikkelen van vaardigheden zoals besluipen, achtervolgen en springen.

2.    Muizenspeeltjes 

Katten en kittens zijn dol op speeltjes die lijken op een prooi en ze helpen ook om hun natuurlijke jachtinstincten te stimuleren. Je zult je kat er misschien op zien springen in huis en ze zijn misschien ook zo lief om je hun gevangen buit te brengen. Er zijn tal van speeltjes voor katten zoals pluche muizen en zelfs knisperende muizen.

3.    Interactief kattenspeelgoed

Interactieve speeltjes zijn fantastisch om het brein van je kat bezig te houden. Er zijn  geweldige opties, zoals bewegingsgeactiveerde vissen en muizen, puzzels en in sommige kun zelfs kattensnoepjes doen om het spelen aan te moedigen voor de katten die wat overtuiging nodig hebben.

4.    Krabpalen

Krabpalen zijn essentieel, zelfs voor kittens! Deze speeltjes helpen bij het verwijderen van de buitenste lagen van hun nagels en stellen hen in staat om hun territorium te markeren. Naast het helpen uiten van hun natuurlijke instincten, zullen ze ook je zachte meubels en tapijt redden, omdat ze met een krabpaal nu een speciale plek hebben om dit te doen. Krabpalen zijn er in allerlei vormen en maten en het is goed om een krabpaal te kiezen met verschillende hoogtes en verstopplekjes!

5.    Tunnels

Kattentunnels zijn ook geweldig kattenspeelgoed, omdat katten dol zijn op het verkennen van donkere ruimtes. Kattentunnels stimuleren ook de zintuigen van jouw kat. Er zijn verschillende soorten kattentunnels verkrijgbaar, waaronder eenvoudige eenrichtingstunnels en tunnels die aan elkaar kunnen worden gekoppeld om een klein doolhof te creëren voor jouw kat. 

Zelfgemaakt kittenspeelgoed

Soms kunnen kattenspeeltjes duur zijn - maar dat hoeft niet zo te zijn! Je kunt ook perfecte kattenspeeltjes maken van dingen die je misschien in huis hebt liggen. Waarom probeer je niet een van de volgende opties:

  • Een emmer vol papierproppen of pingpongballen kan je kat wel even bezighouden. Als je kat je op de hielen zit, gooi dan een balletje van de trap zodat je kleine deugniet daar achteraan kan hollen.
  • Plaats een opengevouwen papieren zak op de vloer, zodat je kat daar kan induiken en de zak aan flarden kan scheuren. Knip de eventuele handvatten open, zodat zijn hoofd er niet in kan komen vast te zitten. Pas op, een plastic tas is geen geschikt speelgoed.
  • Ook kartonnen dozen, waar ze in en uit kunnen springen, vinden katten leuk. Lijm verschillende dozen aan elkaar, met kijkgaatjes tussen de dozen, om verstoppertje te spelen. Leg als extra verrassing nog een balletje of een speelgoedmuis in een van de dozen.
  • Vul een zakje met wat catnip, oftewel kattenkruid. Sommige katten komen ervan in de zevende hemel!
     

Potentieel gevaarlijk kattenspeelgoed dat je beter kunt vermijden

Er zijn een aantal kattenspeeltjes die onveilig zijn voor je kat om mee te spelen, zoals:

- Balletjes van wol of touw
- Elastiekjes
- Plastic zakken
- Paperclips
- Veren
-Speelgoed met kleine onderdelen
-Speelgoed dat klein genoeg is voor je kat om in te slikken

Zorg ervoor dat je je huis veilig maakt voor je kat en laat niets rondslingeren dat potentieel gevaarlijk is. Onthoud dat katten van nature zeer nieuwsgierig zijn en wellicht gaan spelen met dingen waarmee ze dat eigenlijk niet zouden moeten doen!

Waarom zijn sommige katten actiever dan andere?

Sommige kattenrassen hebben de reputatie veel te luieren, terwijl andere veel actiever zijn. Enkele kattenrassen die bekend staan om hun hoge energieniveau zijn de Siamese kat, de Abessijnse kat, de Oosterse korthaar en de Turkse Van. De Perzische kat, de Britse korthaar en de Ragdoll-kat zouden daarentegen rustiger zijn. Maar er zijn ook veel actieve en leuke kittens en katten in opvangcentra en asielen die wachten op een nieuwe thuis en een nieuwe speelpartner! 

Als het om beweging gaat, zijn katten zijn net als wij : de een is gewoon actiever dan de ander. Het is echter niet normaal dat je kat de hele tijd slaapt en niet geïnteresseerd is in interactie met jou. Raadpleeg je dierenarts als je kat helemaal niet actief is, aangezien dit op een medisch probleem kan duiden.

Spelagressie ombuigen

Als je kitten graag je enkels aanvalt, probeer dan in plaats daarvan zijn aandacht te richten op zijn kittenspeelgoed. Als je maar één kitten hebt, zou je in de verleiding kunnen komen om een speelkameraadje in huis te halen om zo deze spelagressie op te lossen

Katten zijn meestal solitaire dieren, maar twee broers en/of zussen kunnen het vaak goed met elkaar vinden en houden elkaar fysiek bezig. Maar je kunt net zo goed twee roofdieren krijgen, in plaats van één! Raadpleeg je dierenarts of gedragstherapeut voor advies over het omgaan met een overenthousiaste enkelbijter.

Houd je kat gezond door te spelen

Kittens met overgewicht kunnen gemakkelijk katten met overgewicht worden, en dikke katten zijn geen gezonde katten! Katten met overgewicht hebben meer kans op artrose en aandoeningen zoals suikerziekte en urinewegproblemen. Het is belangrijk om je kat op een ideaal lichaamsgewicht te houden. Spelen en bewegen met kittens helpt om het gewicht van je kat onder controle te houden en voorkomen is altijd beter dan genezen.

Investeer in wat kattenspeelgoed om je kat actief te houden, een uitgebreide krabpaal of een klimboom. Las regelmatig een speelsessie met je kat in en denk erom dat alles wat beweegt, je kat zal triggeren, want hij ziet het als een kans om zijn jachtvaardigheden te trainen.