Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Your Pet, Our Passion.
Jack Russell Terrier hond in bed onder de lakens

9 Kleine hondenrassen waarop je direct verliefd wordt

Leestijd: 6 min

De perfecte metgezel kan zomaar een klein donzig hondje zijn dat niet kan wachten tot je thuiskomt, zodat jullie de rest van de avond samen kunnen knuffelen. Sta je te popelen om een kleine pup in je gezin op te nemen? Wij hebben een aantal van de populairste kleine hondenrassen voor je op een rijtje gezet.

Als je altijd al verlangde naar een lief klein hondje dat bij iedere voorbijganger een glimlach op het gezicht tovert, is dit je kans om kennis te maken met de leukste kleine metgezellen ooit. We hebben een lijstje gemaakt van een aantal van de beste kleine honden die je je maar kunt wensen. Deze kleine hondenrassen - van kleine pluizige hondjes tot charmante types met een gedurfd uiterlijk en een avontuurlijke geest - maken je leven vast en zeker vrolijker.

De beste kleine honden 

1. De snoezige Bichon Frisé 

Stel je het perfecte kleine hondenras voor en je denkt waarschijnlijk al snel aan het schattige kopje, de donzige vacht en het vrolijke karakter van de Bichon Frisé. Ze zijn levendig en leren graag nieuwe kunstjes, maar de Bichon ligt 's avonds ook net zo lief opgekruld op schoot. 

Ze zijn zo dol op mensen dat ze vriendschap sluiten met iedereen die stopt om even over hun sneeuwwitte wollige vacht te aaien. En dankzij hun wattenbolletjesuiterlijk en fonkelende grote zwarte ogen zijn dat er ongetwijfeld heel wat, van familie en vrienden tot volslagen onbekenden. De keerzijde van al die genegenheid is dat ze zelf ook veel aandacht nodig hebben. Bichon Frisé honden zijn niet graag alleen en kunnen vlagen van verlatingsangst vertonen als ze alleen thuis worden gelaten. 

Maar als er altijd mensen in huis zijn, is dit een van de schattigste kleine hondenrassen om in het gezin te verwelkomen. 

2. De slimme Bostonterriër 

De dappere Boston terriër heb je graag om je heen. Ze zijn levendig, erg slim en hebben commando's als 'blijf' en 'apporteer' in minder dan geen tijd onder de knie. Maar dat betekent niet dat ze altijd je commando's opvolgen.

Met hun koppige aard verwachten ze wel wat overtuigingskracht van je, voordat ze luisteren. Maar met een vroege socialisatie komt hun vriendelijke karakter meestal volledig uit de verf.

Boston terriërs behoren tot de meest aanhankelijke kleine hondenrassen en sluiten snel vriendschap met alle gezinsleden, ook met kinderen. Ze gaan overal graag heen, zolang ze maar bij het gezin zijn.

3. De spraakzame Dwergschnauzer 

Met een persoonlijkheid die twee keer zo groot is als hun formaat en hun kenmerkende baard, moet dit ras wel een van de beste kleine honden zijn die er bestaan. De Dwergschnauzer is een trouwe en aanhankelijke hond, dus denk niet dat je nog vaak alleen bent. Hun enthousiasme is aanstekelijk en uit zich in overvloedig kwispelen en springen telkens als ze je zien, maar het kan ook gepaard gaan met luidruchtige blafpartijen die met training onder controle moeten worden gehouden. 

Deze kleine hond is een held als het op behendigheidstraining aankomt en altijd in voor leuke gezinsactiviteiten, dus maak vooraf kennis met de leukste puppysporten. Eén ding is zeker, je verveelt je nooit met een Dwergschnauzer in de familie. 

4. De grappige mopshond 

Met een geschiedenis die eeuwen en continenten overspant, is de mopshond het karakteristieke kleine hondenras. Ze passen perfect op schoot en hebben een levendige en vrolijke aard, waardoor ze altijd te vinden zijn voor een dagje uit. Van Chinese keizers tot Europese kooplieden en Engelse royalty's, de mopshond heeft ze allemaal ingepalmd. 

Deze kleine hond staat het liefst in het middelpunt van de belangstelling om zijn indrukwekkende komische vaardigheden te laten zien. Hun gezichtsuitdrukkingen zijn uniek onder de honden, wacht maar tot je het volslagen verbaasde gezicht ziet als ze iets niet begrijpen. Maar de gelukkige glimlach die ze laten zien als je thuiskomt, is de absolute topper. 

5. De onverschrokken Affenpinscher 

Wie had kunnen denken dat zo'n grote naam bij zo'n klein hondenras hoort? Affenpinscher betekent 'apenhond' en dat is de perfecte manier om dit uitbundige balletje vol plezier te beschrijven. Het volstrekte zelfvertrouwen van de Affenpinscher, ondanks hun kleine gestalte, is iets wat je echt moet zien. Het goede nieuws is dat een vroege socialisatie van puppy's kan helpen om hun instincten te temmen en vriendelijker sociale vaardigheden aan te leren. 

De Affenpinscher houdt niet zo van lange wandelingen, maar wel van korte wandelingen in combinatie met leuke apporteerspelletjes. En zorg ervoor dat je altijd hondenspeelgoed bij de hand hebt om ze bezig te houden. 

6. De rustige Bolognezer 

Bolognezers ontlenen hun naam aan hun geboortestad Bologna en zijn de rustigste bolletjes wol die je je maar kunt wensen. Het zijn enthousiaste knuffelaars en mensenvrienden, wat betekent dat je uren met ze op schoot kunt zitten - dat vinden ze helemaal niet erg. 

De Bolognezers zijn geen doorsnee keffende kleine hondjes - ze houden zich meestal rustig en blaffen alleen af en toe als er een vreemde aan de deur komt of om je vol trots te vertellen over nieuwe en ongewone dingen die ze hebben ontdekt. 

7. De altijd vermakelijke teckel 

Kleine hondenrassen zijn een categorie vol kenmerkende looks en de kortbenige, langlijvige teckel is een van de grootste sterren. Onmiddellijk herkenbaar en aanhankelijk van aard.

Een perfecte hond als je een kleine pup wilt met een sterke persoonlijkheid die alle harten verovert.

De teckel is oorspronkelijk gefokt voor de jacht en vertoont dan ook veel aanverwant gedrag, zoals een voorliefde voor graven, hardnekkige pogingen om een beloning te verdienen en een luide blaf die niet past bij hun kleine formaat. Maar juist deze eigenschappen maken hen tot een van de beste kameraden die je ooit zult vinden. 

8. De vorstelijke Pekinees 

Toen eeuwen geleden een klein hondenras werd gefokt voor de Chinese dynastie, had niemand kunnen vermoeden dat deze keizerlijke favoriet zijn weg zou vinden naar de harten van mensen over de hele wereld. De Pekinees zwierf lang geleden door eeuwenoude paleizen en is zijn moeiteloze, rollende tred nog niet vergeten. Kijk maar hoe ze met hun gracieuze, waardige verschijning een willekeurige kamer binnenkomen en wacht op de collectieve verzuchting 'aaach'. 

Dapper, loyaal, slim en met een onafhankelijke geest - de Pekinees heeft de eigenschappen van een charmante prins, allemaal verpakt in een donzige zachte vacht, gewoon perfect om naast te kruipen. 

9. De beschermende Peekapoo 

Als je de snoezige Peekapoo niet kent, denk je misschien dat we die naam verzonnen hebben. In werkelijkheid is dit kleine hondenras een aanbiddelijke mix van een Pekingees en een poedel, waarop je onmiddellijk verliefd wordt. Peekapoo zijn beschermende honden, daarom is het belangrijk om ze vroeg te socialiseren, anders blijven ze je verdedigen tegen alles wat in het zicht komt. 

De Peekapoo kruipt knus bij je op de bank, vindt buiten spelen heerlijk en leert graag trucjes en goede manieren, kortom, een van de beste kleine honden die je kunt hebben. 

We hopen dat je ons uitstapje in de wereld van kleine hondjes leuk vond. Als je eenmaal hebt besloten wat de perfecte hond voor jou is, is het tijd om een naam te kiezen die net zo leuk is.