Praktische gids: een nieuwe kat in huis

Praktische gids: een nieuwe kat in huis

Praktische gids: een nieuwe kat in huis

Praktische gids: een nieuwe kat in huis

Praktische gids: een nieuwe kat in huis

Praktische gids: een nieuwe kat in huis
13/09/2018

Praktische gids: een nieuwe kat in huis

Je hebt besloten een kat in huis te nemen en het is een spannende tijd! Er zijn echter een paar belangrijke dingen waar je eerst aan moet denken. Deze gids helpt je te beslissen wat het beste is voor jou en je nieuwe kat.

Praktische gids: een nieuwe kat in huis

Fokker of asiel?


Wanneer je nadenkt over waar je je kat vandaan gaat halen, is het belangrijk om te weten dat een fokker vaak meer kennis heeft en precies weet wat de voorgeschiedenis van een kat is. Een dierenasiel heeft hier vaak veel minder informatie over. In het algemeen kun je er zeker van zijn dat ze uit een goede omgeving zijn gekomen en als jonge kitten goed gesocialiseerd zijn. De fokker kan je ook voorzien van rasspecifieke informatie, alsook van een voorgeschiedenis van eventuele genetische of erfelijke gezondheidsproblemen.

Aan de andere kant betekent het uit een dierenasiel halen van je kat dat je voor altijd een thuis biedt aan een dier dat het waarschijnlijk slecht heeft gehad en goed zal reageren op wat aandacht en liefde. Je kunt hun voorgeschiedenis al dan niet kennen en er is geen garantie dat ze zich sociaal gezien goed aan hun nieuwe omgeving zullen aanpassen. Alle goede dierenasielen voeren echter een gedragsbeoordeling van hun katten uit en proberen de behoeften van de kat in overeenstemming te brengen met zijn mogelijke nieuwe omgeving.

Verder zijn de meeste kittens en katten die vanuit een dierenasiel een nieuw thuis hebben gekregen grondig door een dierenarts gecontroleerd en kunnen ze al gesteriliseerd, gevaccineerd en ontwormd zijn.

Huiskat of rasspecifieke kat?


Karakter en temperament zijn heel belangrijke factoren voor de beslissing met welk type kat je wilt samenleven. Bij vele rasspecifieke katten is er sprake van erfelijke aspecten van hun temperament. Dit kan een goede voorspeller zijn en kan nuttig zijn bij het nemen van je besluit, maar het is helaas geen garantie! De aloude discussie over aard versus opvoeding is zeer van toepassing wanneer men over katten praat. De socialisatieperiode van jonge kittens, alsook de training die ze in hun eerste levensjaar krijgen, zijn heel belangrijk voor het beïnvloeden van hun temperament op volwassen leeftijd. Bij kort- of langharige huiskatten is er misschien geen sprake van een sterke invloed van ras op hun temperament, maar hun karakter is net zo persoonlijk als dat van elke andere kat en is ook afhankelijk van dezelfde invloeden van training en omgeving.

Praktische gids: een nieuwe kat in huis

Kitten of volwassen kat?


Kittens zijn fantastische pakketjes pluis en kattenkwaad, maar ze vereisen ook veel tijd en geduld! Als je besluit dat je echt een kitten in je huis wilt verwelkomen, bereid je er dan op voor om elke dag voldoende tijd vrij te maken om ze te helpen een gezonde, tevreden kat te worden. De meeste kittens uit een fokkerij of dierenasiel zijn op zijn minst begonnen een kattenbak te leren gebruiken. Maar deze training moet worden voortgezet, en als je wilt dat ze buitenshuis naar het toilet gaan moet je ze dit ook leren terwijl ze groeien.

Verder moeten kittens leren dat het gebruiken van hun tanden en nagels tijdens het spelen met mensen niet de meest gepaste manier is om een interactie aan te gaan. Deze training vergt tijd en geduld. Het goede nieuws is dat katten in het algemeen behoorlijk snel leren, en kittens die op jonge leeftijd zijn verkregen kunnen zich ook hechter aan hun eigenaar binden, vooral wanneer ze zich in een huishouden van één kat bevinden.

Aan de andere kant hebben volwassen en meer volgroeide katten al een goed gedefinieerd karakter en temperament, wat nuttig kan zijn bij het besluit of deze overeenkomen met het type kat dat je zoekt. Een volwassen kat hoort ook al zindelijkheidstraining te hebben gehad en gesocialiseerd te zijn, zodat hij interacties met mensen aan kan gaan, wanneer je hem krijgt. In het algemeen vestigen volwassen katten zich ook heel gemakkelijk in hun nieuwe huis, vooral als de omgeving vergelijkbaar is met die waaraan ze al gewend zijn.


Levensstijl


Dit is waarschijnlijk de belangrijkste factor voor het kiezen van de juiste kat om mee samen te leven. Of je nu buitenshuis lange dagen maakt of een huis vol jonge kinderen hebt, het is van wezenlijk belang dat je levensstijl past bij de kat die je krijgt. Net als mensen zijn sommige katten gewend aan jonge kinderen en houden ze van hun gezelschap, terwijl andere de voorkeur geven aan een rustig leven.

In het algemeen zijn katten solitaire dieren en doen ze het beter wanneer ze in een huishouden van één kat leven. Dit geldt in het bijzonder wanneer je overweegt een nieuwe kat in huis te nemen terwijl je al een kat thuis hebt. Dit kan onnodige stress veroorzaken voor zowel de katten die aan deze situatie moeten wennen als voor de mensen die hen moeten helpen zich aan te passen.

Andere overwegingen om over na te denken zijn of je een binnenkat wilt hebben of een kat die buiten vrij mag rondzwerven. Binnenkatten vereisen gedurende hun hele leven meer van je tijd en aandacht omdat ze van jou afhankelijk zullen zijn voor spel, oefening en het helpen uitvoeren van ander natuurlijk gedrag dat gehinderd kan zijn door hun onvermogen om naar buiten te gaan (bijvoorbeeld jagen en roofdiergedrag).

Al met al is het nemen van het besluit om een kat in je gezin op te nemen een enorme stap, en zorgt dit voor een spannende tijd. Nu is echter het goede moment om na te denken over alle verschillende elementen van je huis en levensstijl om er zeker van te zijn dat je de kat kiest die het beste voor je is.


Deel dit met mensen die je kent

ShareEmailtwitterFB