De kat kiezen die bij u past

Een nieuwe kat mee naar huis nemen is een spannende ervaring die u echter niet mag onderschatten. Zoals alle grote beslissingen moet u eerst informatie inwinnen en uzelf de juiste vragen stellen: zal uw kat zich kunnen aanpassen aan uw levensstijl en uw omgeving? Adopteert u een kitten of een volwassen kat? Heeft u liever een raskat of een kruising? Denk goed na voordat u kiest...

Zuiver of gemengd ras?

Raskatten

Er zijn niet veel mensen die de grote verscheidenheid van beschikbare rassen kennen. Bij de huiskatten zijn er meer dan 100 erkende rassen en evenveel kleurenvariëteiten.

Wanneer u een raskitten of -kat kiest, is het grootste voordeel dat u zich kunt informeren over het karakter, de grootte en zelfs de lengte van de haren die hij zal hebben op volwassen leeftijd, alsook de toekomstige gezondheidsproblemen die kunnen optreden. Zo zal een rasechte Siamees nogal ondeugend zijn en veel aandacht vragen.

Vergeet niet dat de grootte en de persoonlijkheid niet de enige voorspelbare elementen zijn bij een raskat. Zo zijn generaties van een zelfde geslacht gevoeliger voor genetisch overdraagbare ziekten.

Om uzelf te helpen bij uw keuze kunt u een kattenencyclopedie of de rassenselector raadplegen op het internet.

Gemengde rassen

Katten van een gemengd ras komen voort van ouders van een puur maar een verschillend ras. Dit komt minder vaak voor dan bij honden. Verschillende zuivere rassen zijn gekweekt oor een zorgvuldige kruising met bepaalde rassen (bijvoorbeeld de tonkinees, gekweekt door kruising van een Siamees en een Birmaan). De meeste rassen van vandaag zijn het resultaat van toevallige paringen, waarbij een kattin van een bepaald ras een kater van een ander ras heeft ontmoet in plaats van het voorziene "maatje".

De kruisingen vertonen vaak fysieke en gedragskenmerken van de twee oorspronkelijke rassen.

Gemengde rassen

Deze katten worden ook wel straatkatten genoemd en stammen niet af van zuivere rassen. De rassen die het meest gemengd zijn, worden "gewone kortharige katten" of "gewone langharige katten" genoemd. Het grootste nadeel van deze categorie van katten is dat u niet weet hoe ze na verloop van tijd zullen worden, hoe groot ze bijvoorbeeld zullen zijn en hoe hun vacht er zal uitzien wanneer ze volwassen zijn, en welke hun belangrijkste karaktertrekken zullen zijn. Maar voor baasjes die van verrassingen houden, is dit eerder een voordeel. Deze kleine katachtigen zijn vaak belust op ruimte en vrijheid! In tegenstelling tot honden verschillen katten niet erg qua grootte en gestalte zodat de verrassingen beperkt blijven.

Een ander voordeel van een gemengd ras heeft betrekking op de gezondheid en het karakter. 

Straatkatten hebben vaak een minder kwetsbare gezondheid dan raskatten. Ze kunnen rekenen op een grote "genenbank" waardoor ze minder genetische problemen vertonen. Bovendien hebben ze vaak evenwichtigere, flexibelere persoonlijkheden. Tot slot is het in het algemeen goedkoper om een kitten of een kat van een gemengd ras te kopen dan een raskat.

Stoort het u dat u niet weet hoe uw kat na verloop van tijd zal evolueren? Waarom neemt u dan geen volwassen kat van een gemengd ras uit een asiel? Vele katten hebben tegen wil en dank geen baasje meer. Ze zijn gewend aan het huiselijke leven, ze passen zich gewoonlijk zeer snel aan u en uw gezin aan, als u ze de kans geeft.

Kat of kitten?

Moeilijk om aan kittens te weerstaan, ze zijn zo schattig! Ze zijn zacht, speels, ondeugend en nieuwsgierig. Maar ze vragen ook veel aandacht en toezicht. Bent u bereid om de nodige tijd en energie te investeren om u goed bezig te houden met een kitten?

Volwassen katten

Volwassen katten zijn ook speels, maar vergeet niet dat ze zijn opgegroeid bij iemand anders, buiten of zelfs zonder baasje. Ongeacht hun achtergrond heeft hun persoonlijkheid al vorm gekregen. Het zal dus gemakkelijker zijn om deze vanaf het eerste contact met hem in te schatten. Met een beetje geluk kunt u van zijn vorige eigenaar informatie krijgen over zijn kattenbakgewoonten, zijn voedselvoorkeuren en zijn persoonlijkheid.

Oudere katten

In het algemeen hebben katten van middelbare leeftijd en oudere katten het moeilijker om zich aan te passen aan een nieuwe thuis. Toch kan het erg prettig zijn om een oudere kat te adopteren die meestal de hele nacht slaapt. De gebruikelijke problemen van agressief gedrag, vooral tegenover andere katten, komen veel minder voor bij oudere katten.

Meerdere katten

Als u al een kat heeft en u beslist een tweede te adopteren, dan zal een kitten minder in conflict komen met een volwassen kat. Als u nog geen katten heeft en u wilt er meerdere hebben, neem dan eerder twee kittens tegelijk die samen zullen opgroeien. Zo vermijdt u onderlinge spanningen wanneer ze volwassen zullen zijn.

De beste manier om uw toekomstige huisdier te kiezen is met alle katten en kittens te spelen die u worden voorgesteld ter adoptie. Deze soort relatie is gebaseerd op een klik die u zult voelen vanaf het eerste contact en die vooraf moeilijk te voorzien is.

Mannetje of vrouwtje?

Mannetjes en vrouwtjes zijn uitstekende huisdieren als ze gesteriliseerd zijn. Hun gedragingen zijn bijna hetzelfde. Sommige mensen zullen u zeggen dat vrouwtjes aanhaliger zijn en mannetjes zelfstandiger. Anderen zullen dan weer beweren dat mannetjes zeer lief zijn en vrouwtjes zeer onafhankelijk.

  • In het algemeen zijn mannetjes iets groter dan vrouwtjes.
  • Niet-gecastreerde mannetjes kunnen voor een aantal moeilijkheden zorgen: ze kunnen gaan rondzwerven, hier en daar urineren terwijl ze een sterke geur achterlaten, en ze kunnen herrie schoppen. 
  • Niet-gesteriliseerde vrouwtjes miauwen vaak en willen naar buiten gaan wanneer ze loops zijn. Kattinnen krijgen snel kleintjes en niet-geplande drachten kunnen duur zijn en moeilijk te plannen.
  • Als u al katten heeft, kunnen zij een beslissende factor zijn in de keuze van het geslacht van een nieuwe kattenvriendje. Als u al een sociaal (gecastreerd) mannetje heeft, kan een (gesteriliseerd) jong vrouwtje zowel voor hem als voor u de beste keuze zijn.
  • Een vrouwtje laten steriliseren is duurder dan een mannetje te laten castreren, vooral als het vrouwtje al kleintjes verwacht. De meeste asielen laten hun katten steriliseren alvorens ze voor te stellen ter adoptie.

Aandacht hebben voor een raskat

Eens u het ras gekozen heeft en de kittens klaar zijn voor adoptie, ga dan de kleintjes regelmatig gaan bekijken voordat u er eentje mee naar huis neemt. De persoonlijkheidskenmerken verschijnen na enkele dagen of weken en kunnen u helpen om de juiste keuze te maken afhankelijk van uw gezin en uw omgeving. U kunt ze zelfs gaan bekijken wanneer ze nog maar enkele weken oud zijn.  Kittens moeten echter 7 of 8 weken oud zijn voordat ze van de moeder mogen worden gescheiden. Sommige fokkers draaien het proces om. Zij komen u liever bij u thuis bezoeken om er zeker van te zijn dat u de kat een geschikte omgeving kunt geven die beantwoordt aan zijn temperament. 

Er zijn een aantal belangrijke factoren die u zullen helpen de kitten te kiezen die u zult adopteren: zijn karakter, hoe veeleisend hij is, zijn vitaliteit en tot slot de mogelijkheid om zich aan te passen aan uw familie en uw omgeving.

Als een kitten zich verwijdert van de groep en u niet wil benaderen, dan zal hij ongetwijfeld angstig zijn als volwassen kat. Als een kitten aan uw handen knabbelt, zou hij een beetje ruw kunnen zijn in zijn manier van spelen wanneer hij volwassen is. Neem eerder een kat die enthousiast maar zonder agressie reageert op uw liefkozingen of uw stem maar ook op zijn broertjes en zusjes.

Kijk of de kittens en katten gezond lijken, of hun ogen er helder en schitterend uitzien, of er niet te veel tandsteen op hun tanden of bruine of zwarte oorsmeer in hun oren zit, of hun klauwen glad zijn en hun vacht dik (afhankelijk van het ras) en glanzend. De meeste eigenaars en sommige asielen laten u uw nieuwe huisdier mee naar een dierenarts nemen voor een controle voordat u zich definitief verbindt.

Denk ook aan het vorige leven van uw kitten of kat. U weet misschien niet wie de ouders zijn maar u kunt vragen naar de sociale omgeving van de kittens.

Jammer genoeg zullen katten en kittens die weer wild zijn geworden, zoals schuwe zwerfkatten in de velden, ongetwijfeld altijd een gebrek aan socialisatie vertonen. Als een kitten bang is, spuwt en probeert te ontsnappen zal dit gedrag hoogstwaarschijnlijk lang, zelfs altijd, blijven duren. Een luidruchtige en actieve thuis is dan waarschijnlijk geen ideale omgeving voor hen. Kies eerder een sociale en extraverte kitten.